Els policies seran sancionats si danyen el mobiliari urbà i si s'emborratxen fora de servei PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 28 febrer de 2006
El Punt │ S. Barrosso

"La futura llei policial, mal rebuda pel règim disciplinari i per la supressió de la categoria de subinspector"

El règim disciplinari, la desaparició de la categoria de subinspector i la superposició de diversos òrgans de control sobre els agents han fet que l'avantprojecte de la futura llei del sistema policial de Catalunya s'hagi rebut malament entre les bases dels cossos policials. Els sindicats veuen bé l'esperit de fons del text -coordinar els Mossos d'Esquadra amb les policies locals-, però asseguren que hi ha malestar per la reforma de l'escala de categories i per la introducció en la llista de faltes de l'embriaguesa en el temps lliure o dels desperfectes que es causin en els béns públics «per imprudència greu».

Els policies de Catalunya no podran ser vistos havent pres una copa de més en el seu temps lliure si s'aprova la futura llei del sistema policial amb el redactat de l'últim esborrany, que va transcendir la setmana passada. El text diu que si els comandaments -dels Mossos o d'una policia local- tenen constància «per qualsevol mitjà» que un agent ha protagonitzat «dos o més episodis d'embriaguesa o consum de drogues en un mes o quatre episodis o més en un any», es considerarà que aquest comportament és habitual i l'agent podrà ser expedientat per una falta molt greu. Per sancionar-lo, podran degradar-lo, suspendre'l de sou i feina o imposar-li multes d'un màxim de 50.000 euros.

El mateix càstig es podrà aplicar als agents que causin, «intencionadament o per imprudència greu, danys en el patrimoni o els béns públics per un valor màxim de 1.000 euros».

Aquests dos són aspectes criticables de l'avantprojecte de llei per l'SPC, el sindicat majoritari als Mossos. Segons David José, secretari d'acció sindical de l'SPC, es pregunta si «sancionaran un agent que xoqui amb un fanal perseguint un delinqüent?» I la possibilitat de controlar els episodis d'embriaguesa en el temps lliure és, per José, «ficar-se en la vida privada dels agents». «Jo no aprovo les borratxeres, però no crec que aquesta llei hagi de servir per a això», puntualitza. Tanmateix, el portaveu de l'SPC hi afegeix que «afortunadament» el text encara «és un esborrany i es pot esmenar».

Tant l'SPC com altres sindicats desconfien dels nous mecanismes de control intern que preveu la futura llei -inspecció general, comitè d'ètica, defensor del ciutadà-, i al·leguen que «ja hi ha molts canals per protestar contra la policia i el ciutadà els coneix». «Sembla que es vulgui triplicar la fiscalització dels agents de cara a la galeria», reflexiona el secretari general de CAT-ME, Enric Alsina.

Però si hi ha un aspecte que ha generat una reacció unànime és la proposta de reformar l'escala i suprimir categories. El canvi fusiona els intendents amb els comissaris i els sergents amb els sotsinspectors. I és en aquesta categoria, la dels sotsinspectors, que s'està gestant la revolta. Tots els sindicats consultats han rebut trucades de consulta sobre aquest punt i tots parlen de «preocupació». I en fòrums d'Internet com ara el de webpolicial.org les queixes per la «degradació dels sotsinspectors» hi són molt presents. Només als Mossos hi ha 171 sotsinspectors i 428 sergents. Aquests últims són els que hi sortirien guanyant, ja que passarien a ser oficials, com ara els sotsinspectors.El cap que de fora vingué

L'anunci que la Generalitat podrà absorbir les policies locals que ho vulguin ha generat una reacció desigual. Uns quants comentaris dels fòrums d'Internet es queixen que la llei «converteix les policies locals en cossos de segona» i d'altres alerten del perill de ser absorbits per una administració que pot enviar els agents a qualsevol punt de Catalunya. Però una veu habitualment crítica amb el Departament d'Interior, el CAT-ME, aplaudeix la idea de coordinar gairebé fins a la fusió els Mossos amb els cossos locals. El Sindicat de Professionals de les Policies Municipals d'Espanya (SPPME), en canvi, creu que seran «comptats» els ajuntaments que voldran traspassar la policia.

Les major part de queixes tenen a veure amb la decisió de convertir els caps de les policies locals en càrrecs de confiança designats per l'alcalde i que cessaran quan cessi l'alcalde. «Encara que els caps molts cops ja siguin càrrecs de confiança de facto, almenys han de passar una oposició, i molts s'hi queden molts anys, estableixen un vincle amb la plantilla. I això es perdrà», al·lega el secretaria general de l'SPPME a Catalunya, Xavier Bel.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Els policies seran sancionats si danyen el mobiliari urbà i si s'emborratxen fora de servei
Go to top of page