Caminadors sense llei PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 27 febrer de 2006
El Periódico │ David Placer

• L'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d'Indústria volen incloure els patins Segway en la llei de trànsit • Cap empresa n'assegura els usuaris particulars

ImageEl Segway, una espècie de patinet elèctric amb una avançada tecnologia, encara camina per mitjà d'un buit legal que confon els ajuntaments i fins i tot el mateix Ministeri d'Indústria, que és l'encarregat d'homologar els vehicles. Fins ara se n'han venut més de 400 a Espanya, 100 d'aquests a Barcelona, segons Segway España.

Aquests patinets de dues rodes estan dissenyats perquè l'usuari vagi dret. L'aparell avança si el conductor inclina el cos cap endavant i retrocedeix si s'inclina cap enrere. Pot arribar a velocitats de fins a 20 quilòmetres per hora, té un sofisticat mecanisme de seguretat i quatre giroscopis, com els que utilitzen els avions, que mantenen l'equilibri encara que qui el munta es mogui bruscament.

Però aquest monument a la sofisticació tecnològica ha topat amb diversos obstacles legals. Cap normativa de circulació reconeix els patinets Segway. El ministeri no ha homologat aquests aparells, i per aquest motiu no estan autoritzats a circular per la calçada. A Barcelona, els Segway tampoc poden circular per les voreres, ja que porten un motor elèctric.

Llimbs legals

El Ministeri d'Indústria explica que aquests aparells podrien entrar en la normativa 2002/24 per a vehicles "destinats a ser utilitzats per un vianant i amb una velocitat màxima que no pot superar els sis quilòmetres per hora". Però els Segway poden arribar fins a 20 quilòmetres per hora i no compten amb requeriments com ara seient i llums.

Un portaveu del ministeri apunta, no obstant, que es prepara una nova directiva per a mitjans d'any en la qual entraran alguns vehicles que fins ara no han estat reglamentats. És probable que els Segway puguin ser regulats per aquesta nova normativa. A França, el Govern ja els ha concedit un permís excepcional perquè puguin circular per les voreres. L'Ajuntament de Barcelona encara no té clar com regularà aquests vehicles. Malgrat que els aparells no poden circular per les voreres, un portaveu municipal indica que, si no superen la velocitat d'un vianant (uns 10 quilòmetres per hora) i es condueixen en voreres amples, els guàrdies urbans no imposaran sancions.

"El conductor s'arrisca a ser multat si va molt de pressa per la vorera o condueix de manera imprudent", afegeix el portaveu. Fins ara, a l'Ajuntament de Barcelona no consten multes imposades a aquests vehicles. A més a més, encara que no és obligatori assegurar-los, les companyies no compten amb assegurances per a aquesta mena de vehicles.

Malgrat aquest buit legal, l'ajuntament ha donat un permís especial a l'empresa Barcelona Glides per fer recorreguts turístics per la ciutat amb aquests espectaculars aparells. Tenint en compte que les voreres són un espai on l'ajuntament vol donar prioritat als vianants, planteja que aquests patinets puguin circular per la ciutat amb permisos especials. A Torremolinos (Màlaga), la policia municipal patrulla pels carrers amb patinets Segway.

Noticia publicada a la pàgina 31 de l'edició de 27/2/2006 de El Periódico

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Caminadors sense llei
Go to top of page