Primeres reaccions polítiques a l’esborrany de la llei del sistema de policia PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 22 febrer de 2006
Redacció │ Barcelona

La publicació a diversos mitjans de les notícies sobre l’esborrany de la llei ja han generat les primeres reaccions. Tura ha concretat que la mesura d’integració de cossos de policia s’ha previst per plantilles de 10 o 12 agents i ha recordat que el text preveu incrementar el sostre competencial de les policies locals de més de 200 agents. A Catalunya hi ha aproximadament 100 cossos, amb 2000 agents, que reuneixen els criteris "polítics" de la conselleria per la “integració”.

El Periódico recull avui que es crearà la figura d’auxiliar de la Guàrdia Urbana, quan ja fa dos anys que està aprovada aquesta modificació a la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Madrid ha estat la primera en posar-la en pràctica amb prop de 900 agents auxiliars, o de mobilitat.

TURA

ImageLa consellera d'Interior, Montserrat Tura, va assegurar ahir a Efe que la nova llei no pretén que els Mossos d'Esquadra absorbeixin totes les policies locals de Catalunya. "Només inclou una possibilitat que pobles petits, que tenen 10 o 12 policies locals, puguin transferir-los als Mossos i que aquests exerceixin la seguretat integral al municipi".

Tura també va destacar el fet que la llei vol atorgar a les policies locals de més de 200 agents moltes més competències. Un apartat que no és del grat de determinats responsables de policies locals, que consideren que l'increment de les competències que la llei els vol imposar resulta "excessiu".

ASSOC. CAPS POLICIA LOCAL

El mateix col.lectiu de caps de policies locals és contrari a l'article en què es redefineix el càrrec del comandament de la policia municipal, que deixa de ser vitalici. La llei també elimina la figura del major dels Mossos i la dels superintendents, un càrrec que ara només exerceixen els caps de les policies de l'Hospitalet de Llobregat i Badalona. Tura es va mostrar especialment satisfeta per la creació del comitè ètic que, segons va assenyalar, "fiscalitzarà", des de fora, l'actuació dels policies. I va afegir que Scotland Yard s'està plantejant crear un organisme semblant.

CELESTINO CORBACHO

El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de l'Hospitalet, el socialista Celestino Corbacho, va aplaudir ahir la reforma legislativa que planeja la Generalitat perquè "per un costat unifica el model policial" i, per l'altre, "obre més possibilitats als municipis de més de 5.000 habitants que ara estan obligats a tenir policia local", informa Xavier Adell.

El president de la diputació es va mostrar convençut que nombroses localitats firmaran convenis amb la Generalitat perquè siguin els Mossos d'Esquadra els que es facin càrrec de les funcions "de seguretat i d'ordre públic que difícilment poden assumir" les actuals plantilles d'alguns cossos locals.

Corbacho també va celebrar que el text elimini aspectes tan poc funcionals com que el cap de la policia tingui càrrec vitalici: "És correcte que s'exigeixin uns criteris per optar-hi, però ha de ser designat pel govern municipal". L'alcalde de l'Hospitalet també es va mostrar favorable que s'unifiquin els càrrecs dins de l'escala de comandament de les policies autonòmica i local "encara que portin a terme funcions diferents".

JOAN RIDAO

Per la seva part, ERC es va mostrar "raonablement satisfeta" per l'avantprojecte de llei. El portaveu parlamentari, Joan Ridao, va dir que la iniciativa permetrà modernitzar l'estructura dels cossos policials a Catalunya. Segons ell, la futura llei és "escrupolosa" amb la voluntat de convertir els Mossos en una policia integral a tots els efectes.

FEDERACIONS MUNICIPIS

Les dues entitats municipalistes de Catalunya han reaccionat amb cautela a l'avantprojecte de llei. La Federació de Municipis de Catalunya no va voler pronunciar-se ahir sobre el text, i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) -en què predominen els ajuntaments governats per Convergència i Unió- va limitar-se a expressar «alguns dubtes». El cap dels serveis jurídics de l'ACM, Xavier Solà, es preguntava ahir «quin paper es reserva per als alcaldes que traspassin la policia local a la Generalitat» i si els agents procedents del cos absorbit podran ser destinats a altres pobles, amb la qual cosa perdrien l'eficiència que dóna el coneixement del territori. L'advocat de l'associació també troba arriscat que els pobles que traspassin la policia hagin de mantenir la nova fórmula durant vint anys. «I si no funciona?», planteja.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Llei del Sistema de Policia arrow Primeres reaccions polítiques a l’esborrany de la llei del sistema de policia
Go to top of page