El director de la Policia reforçarà la col.laboració amb els Mossos PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 07 febrer de 2006
El Periódico │ Jordi Corachán

Les atribucions dels Mossos d'Esquadra augmentaran de mica en mica. Ho va deixar ahir meridianament clar en una conferència a Tribuna Barcelona el director general del Cos Nacional de Policia (CNP), Víctor García Hidalgo, que va reclamar més participació de la policia autonòmica en la lluita contra els grans delictes: terrorisme (espanyol i internacional), delinqüència organitzada i immigració il.legal.

Per demostrar que no són només paraules, García Hidalgo va revelar que un representant dels Mossos explicarà els pròxims dies, a la seu d'Europol de l'Haia (Holanda), la seva primera actuació antiterrorista --l'operació Queixalada--, que va suposar la desarticulació d'una cèl.lula islamista el 15 de setembre del 2004. És la primera vegada que un policia de la Generalitat informarà directament, encara que amb caràcter excepcional, els membres d'un fòrum internacional, i ho farà com a representant de la delegació espanyola. El director general, que abans va ocupar diversos càrrecs al Govern basc i al PSE, va recalcar la descentralització i modernització d'Espanya --també de la policia-- i va reclamar "col.laboració, coordinació i lleialtat institucional" per combatre la delinqüència organitzada, comuna o terrorista. L'anàlisi del panorama policial i les invitacions al diàleg del conferenciant van ser ben acollides pel centenar de convidats, entre els quals hi havia un nodrit grup de mossos i policies, que omplien el saló Gran Via de l'Hotel Palace (abans Ritz).

ASSUMPTES COINCIDENTS

García Hidalgo es va referir als "assumptes concurrents" entre la Policia Nacional i els Mossos, en referència a la delinqüència organitzada i el terrorisme, qüestions que fins ara semblaven innegociables. El màxim responsable del CNP va efectuar una lectura positiva del desplegament dels Mossos, "que permetrà a la policia replegar-se i centrar la seva atenció a les àrees més sensibles". El director de la Policia va insistir en la idea del "respecte i la lleialtat" i va defensar les "operacions conjuntes" amb els Mossos. Va assenyalar que la problemàtica de la delinqüència és local i, a la vegada, mundial. Per aquest motiu, va anunciar la creació d'equips policials amb França, el Regne Unit i altres països europeus. En tots els àmbits, García Hidalgo va subratllar que ha de fomentar-se "la informació i la intel.ligència" per poder anticipar-se a l'evolució que experimenta la delinqüència. Va fer esment a les bandes organitzades que actuen a la UE després de la "caiguda del bloc de l'Est".

SOUS DIFERENTS

García Hidalgo va dir que la descentralització policial, amb un major protagonisme dels Mossos i les policies locals, ha de suposar més "centralització de la informació", encara que això sembli contradictori. Per fer compatibles les dues qüestions va apostar per reforçar el paper d'Europol, Interpol i altres fòrums internacionals, així com les juntes locals de seguretat. García Hidalgo va prometre equiparar els sous dels policies nacionals amb els dels agents autonòmics en uns quants anys. Joan Unió, major dels Mossos, va negar que aquest cos estigui més ben pagat, ja que els agents del CNP poden passar a la segona activitat, amb quasi el 100% del sou, a 57 anys d'edat o a 25 anys de servei, i treballar en un altre lloc. "Si es computa el sou de tota una vida laboral, els mossos no cobren més", va precisar. Va ser l'única nota dissonant d'una conferència que va transcórrer com la seda.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El director de la Policia reforçarà la col.laboració amb els Mossos
Go to top of page