Interior vol canviar la llei per poder registrar l'ADN de tots els detinguts per delictes greus PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 27 desembre de 2005
El Punt │ Barcelona

El Ministeri de l'Interior ha decidit impulsar «de manera immediata» els canvis legislatius que permetin generalitzar les anàlisis d'ADN als detinguts i condemnats, almenys en els casos de delictes greus. Segons els càlculs del ministeri, el fet de disposar d'un fitxer massiu de perfils genètics faria que cada any es resolguessin un 50% més de casos, ja que molts delictes són comesos per reincidents. Tot i no concretar on es posarà la frontera que marcarà a partir de quin delicte es podran prendre les mostres biològiques, el ministeri anunciava ahir que el seu objectiu és fer que la llei deixi de ser restrictiva en aquest aspecte.

L'article 363 de la llei d'enjudiciament criminal restringeix la realització de les proves d'ADN «als casos en què es considerin absolutament indispensables». I ha de ser el jutge qui, en cada cas, autoritzi les proves, «sempre que hi hagi raons acreditades que ho justifiquin». Això és el que diu la llei. I el que volen la policia i el Ministeri de l'Interior és que les anàlisis es puguin fer en tots els casos de delictes greus, especialment en les violacions i els homicidis.

Ara per ara, si una violació o un assassinat es poden resoldre sense fer proves d'ADN als sospitosos -perquè altres proves els incriminen-, les anàlisis no s'arriben a fer. El resultat és que als fitxers policials queden emmagatzemades les empremtes del detingut, però no el seu ADN. Quan es comet un altre delicte, si els agents troben empremtes al lloc del crim poden comparar-les amb les dels detinguts anteriors, però no es pot fer el mateix amb l'ADN de les restes biològiques trobades al lloc dels fets.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Interior vol canviar la llei per poder registrar l'ADN de tots els detinguts per delictes greus
Go to top of page