Les denúncies per Internet es quintupliquen en l'últim mes PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 11 desembre de 2005
Avui │ L. Nicolás

Els Mossos d'Esquadra obtenen una xifra rècord de 549 ciberdenúncies gràcies al desplegament a la capital catalana a Els robatoris i les pèrdues d'objectes són els fets més denunciats a través de la xarxa

Les denúncies per Internet presentades a través de la web dels Mossos d'Esquadra (www.gencat.net/mossos) es van quintuplicar al novembre a causa del desplegament a la ciutat de Barcelona. Concretament, a les comissaries de la capital catalana es van ratificar el 80% de totes les denúncies validades que, en aquest últim mes, van sumar la xifra rècord de 549.

Des de l'entrada en funcionament del servei, al juliol del 2003, la mitjana era de dues denúncies diàries. Ara, l'estadística se situa en les 18. Un increment "importantíssim", en opinió del subinspector Ricard Fernández, cap de l'àrea d'elaboració de dades policials, que atribueix, en part, al fet que els vehicles que patrullen per Barcelona "exhibeixen l'adreça de la pàgina web".

Un cop el ciutadà s'informa sobre el procés de denúncia per Internet s'adona d'alguns avantatges com que "té prioritat en l'atenció a comissaria, on, fins i tot, pot concertar una cita prèvia per ratificar la denúncia". A més, algunes comissaries, com la de Lleida, disposen d'ordinadors on les víctimes poden fer la denúncia telemàticament i signar-la en el mateix moment. Una mesura que, en el futur, també es farà extensiva a Barcelona ciutat.

Precisament, l'habilitació d'aquestes sales a les comissaries incideix en el volum de denúncies cibernètiques i, en el cas de Ponent, sumen 861, segons l'acumulat des del juliol del 2003. En canvi, en altres territoris del desplegament, com Girona, la xifra no supera les 264 denúncies.

Les comissaries de l'àrea metropolitana -concretament les de l'Hospitalet, Badalona i Santa Coloma- són un altre dels punts de ratificació més alt, amb un total de 951 denúncies.

El subinspector Fernández destaca que la prioritat dels Mossos és "agilitar al màxim el sistema" per evitar que els ciutadans no denunciïn "els petits furts o altres tipus de faltes" per manca de temps per fer-ho. "Policialment, com més fets delictius coneguem millor, perquè això ens permet dissenyar mapes de criminalitat més fiables" que facilitaran, entre d'altres, la distribució de les patrulles. Per aquesta raó, les denúncies es poden fer en sis idiomes i anar a signar a 116 dependències de policies locals, a banda de les comissaries dels Mossos.

No obstant, denunciar a través d'Internet comporta uns límits. El servei només es pot utilitzar per sis tipus delictius i, en cap cas, quan s'ha produït violència o els autors estan identificats. Les sostraccions són el delicte més denunciat a través de la xarxa, seguit de les pèrdues d'objectes. En un percentatge més petit, hi ha els danys i també els robatoris amb força a l'interior de vehicle. Botons
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Les denúncies per Internet es quintupliquen en l'últim mes
Go to top of page