Familiars de desapareguts insten els Mossos a no esperar 48 hores per començar la recerca PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 11 desembre de 2005
El Punt │ Miquel A. Luque

Les primeres hores després de la desaparició d'una persona són les importants de la recerca. Quan posen la denúncia, però, els familiars topen amb l'oposició policial, que defensa que no pot començar a buscar fins que no passen 48 hores si es tracta d'adults, i 24 si són menors. L'agrupació de familiars de desapareguts Inter-sos ha demanat a la consellera d'Interior, Montserrat Tura, que els Mossos d'Esquadra iniciïn «immediatament» la recerca quan sigui notificada. Així mateix, l'entitat ha arribat a un acord amb el Col·legi de Psicòlegs perquè ofereixi suport psicològic als afectats a la mateixa comissaria.

El president d'Inter-sos, Manuel Jaime, va recordar que el temps d'espera de 48 o 24 hores depèn de l'agent que atengui els afectats i no està inclòs en cap llei. «És un costum lleig», va assegurar Jaime. De fet, tant el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, com la consellera d'Interior, Monserrat Tura, han reconegut als membres de l'agrupació que no hi ha cap temps d'espera establert oficialment. La policia deixa aquest marge temporal per si la persona ha marxat de casa voluntàriament o simplement no vol tornar-hi. «Això no ens importa, si el troben i ens diu que no vol tornar, no passa res, però almenys ho sabrem», va afegir el representant dels familiars dels desapareguts. Al març, Inter-sos ja va fer aquesta petició a la consellera d'Interior en una reunió. Malgrat això, des d'aleshores, els Mossos d'Esquadra no han canviat la seva manera d'actuar davant d'una denúncia de desaparició. Per aquesta raó, l'agrupació ha tramès un escrit per tornar a trobar-se amb Tura perquè «potser les seves ordres no han arribat fins als Mossos».

D'altra banda, Inter-sos ha arribat a un acord amb el Col·legi de Psicòlegs perquè quan algú denunciï la desaparició d'un familiar pugui tenir atenció psicològica a la mateixa comissaria. El president d'Inter-sos va destacar que va sol·licitar aquest servei a la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i no en va obtenir cap resposta.

Un altre objectiu d'Inter-sos és que els Mossos d'Esquadra creïn una unitat específica en persones desaparegudes. Jaime va indicar que aquest grup podria servir per aclarir molts casos. Amb tot, fonts del cos van assenyalar que encara no s'ha creat i les denúncies s'investiguen a cada comissaria.

Trobar 4.500 persones

Segons les dades del Ministeri de l'Interior, a Catalunya hi ha 4.500 denúncies de persones desaparegudes. A Inter-sos hi ha representades 60 famílies que confien trobar el desaparegut encara que hagin passat més de 20 anys. El president de l'agrupació va recordar que en molts d'aquests casos que encara no estan resolts ha fallat la investigació durant les primeres hores. L'última persona de la qual s'ha denunciat la desaparició és Cristian Juan Belmonte, de 24 anys. El 8 de novembre, el jove, que té esquizofrènia, va sortir de casa seva, a Sant Boi de Llobregat, i li va dir a la seva àvia que anava a fer un volt. Però no va tornar. Durant aquest mes s'han fet batudes per la zona muntanyenca del municipi i pel delta del Llobregat amb unitats canines, però no el van trobar. A Sabadell, la Policía Nacional busca a Pedro Mañas Torralbo, un home de 77 anys, que té problemes de cor, anèmia i pèrdua de memòria. Va ser vist per última vegada el 3 d'agost. Durant quatre dies, voluntaris i bombers van fer batudes per diferents zones de Castellar del Vallès i Matadepera acompanyats de gossos, però amb resultats negatius.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page