Sense Incidents PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 28 novembre de 2005
Avui │ Laura Nicolás

ImageEls Mossos d'Esquadra van superar, i amb nota, la prova de foc del desplegament a Barcelona ciutat. La protesta que ahir a la tarda pretenia accedir al recinte del Fòrum -lloc de reunió dels alts mandataris-, i que protagonitzaven els activistes més radicals del moviment antiglobalització, va transcórrer sense incidents destacables. La intervenció policial es va cenyir a una càrrega dissuassòria contra un grup minoritari de manifestants. Finalment, la protesta es va dissoldre sense detencions ni ferits.

Un dispositiu policial sense fissures i la convocatòria de dues manifestacions diferenciades van contribuir a evitar incidents com els de la cimera de la UE l'any 2002.

Al matí, prop de 3.000 persones van protestar pels carrers del centre de Barcelona. La manifestació va transcórrer en un to lúdic i festiu. A Via Laietana, la concentració -en la qual van participar formacions polítiques com ICV o EUiA, i organitzacions com ATTAC o a favor de la independència del poble sahrauí- va coincidir amb el pas d'una comitiva oficial, cosa que va propiciar una sonora xiulada. En el manifest unitari de la convocatòria es va reclamar la refundació del projecte Barcelona+10 perquè realment s'impulsi des de bases justes. També es va instar a posar fi a les dictadures en els Estats de la riba sud del Mediterrani, a regularitzar sense condicions els immigrants i a abolir el patriarcat.

Ja a la tarda, i amb la mateixa pancarta, on es podia llegir No al Mediterrani del capital i la guerra, prop d'un miler de persones es van manifestar des del Parc de la Ciutadella en direcció al recinte del Fòrum. Tot i que la protesta estava englobada dins dels actes unitaris contra la cimera, les entitats més moderades no van fer acte de presència.

Màxima seguretat

Per evitar incidents, es van tancar les estacions de metro de Selva de Mar i Fòrum. També es va barrar el pas dels manifestants en la confluència del carrer Pujades amb Bac de Roda. Precisament aquest és el punt fins on s'havia autoritzat l'avanç de la protesta. La presència d'unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra impedia dirigir-se cap al recinte del Fòrum i només hi havia una única via lliure cap a l'avinguda Diagonal.

Fins allà es va dirigir la manifestació. Abans, però, uns representants antisistema van lliurar al cap del dispositiu policial una còpia del manifest perquè el fes arribar als caps d'Estat i de govern reunits a la capital catalana. Igual que la pancarta, el manifest era el mateix que es va llegir a la protesta del matí.

De la mateixa manera que als carrers Pujades i Bac de Roda, agents antiavalots -amb el suport de tanques metàl·liques- barraven el possible pas dels manifestants en direcció al Fòrum.

"Jo marxo d'aquí perquè no hi ha res a fer", va ser el comentari d'un dels activistes antisistema després d'observar l'estratègic desplegament policial a la zona. En canvi, un petit grup de radicals va fer tots els possibles per posar la nota negativa a una manifestació que va transcórrer sense aldarulls. Van llençar ampolles i pedres contra els agents i van retirar algunes de les tanques de separació per buscar l'enfrontament. Finalment, es va produir una càrrega dissuassòria.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page