El Consell d'Europa recomana als Mossos l'ús de càmeres per evitar denúncies per tortures PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 10 novembre de 2005
El Punt │ Sílvia Barrosso

Els Mossos d'Esquadra haurien d'instal·lar càmeres a les comissaries, com ha fet l'Ertzaintza, per evitar les denúncies per maltractaments presentades per detinguts. És una de les conclusions del comissari dels drets humans del Consell d'Europa, Álvaro Gil-Robles, en un informe sobre l'Estat espanyol. El text alerta que les policies locals i autonòmiques provoquen més queixes que els cossos estatals, però admet que moltes denúncies poden ser «injustificades». Gil-Robles també crida l'atenció sobre les males condicions del centre d'internament d'estrangers de la Verneda i reclama que es limiti la presó provisional.

Les 197 denúncies rebudes contra els Mossos entre el 2002 i el 2004 són, segons Gil-Robles, una prova que cal instal·lar càmeres a les comissaries de la policia de la Generalitat, com ja ha fet la policia basca. Amb aquest mecanisme, l'Ertzaintza ha reduït a zero les queixes presentades contra el cos per suposats maltractaments a detinguts. «Han resultat determinants els procediments seguits per l'Ertzaintza des del 2002 per evitar casos de maltractaments o denúncies injustificades», assegura l'informe del comissari dels drets humans.
La policia basca va ser denunciada per 19 detinguts entre el 2002 i el 2003, i el 2004 ja no va rebre cap queixa. En el comptador dels Mossos, en canvi, hi ha 197 denúncies formulades entre el 2002 i el 2004: 79 més que les recollides contra els cossos estatals -Policía Nacional i Guàrdia Civil- en el mateix període, segons dades del Ministeri de l'Interior.
El mateix informe també recull dades sobre denúncies contra policies locals: 43 a Madrid el 2004, 32 a Bilbao i 178 a València entre el 2004 i el 2005. Per l'autor de l'informe, és «preocupant» que aquests casos afectin cada dia més els cossos locals i autonòmics i calen mesures com la instal·lació de càmeres, però també la investigació a fons de totes les denúncies, una afirmació que fa extensiva a tots els cossos policials. «L'aclariment de la veritat exigeix una revisió a fons dels procediments actuals d'investigació interna de les forces de seguretat», adverteix.


El cas de Roquetas
El comissari dels drets humans també demana més implicació dels jutges, i recorda la mort d'un agricultor de Roquetas de Mar (Almeria) a la caserna de la Guàrdia Civil, aquest estiu. El cas va destapar que el tinent implicat ja havia estat denunciat altres vegades i que el jutjat havia arxivat el cas després d'escoltar només la versió del guàrdia. «Per què les denúncies per maltractaments són tractades i contestades pels mateixos denunciats? (...) Com és possible (...) que el jutge (...) es limiti a demanar informació als mateixos denunciats(...)?», planteja en l'informe Gil-Robles.


Reduir la presó preventiva
En l'anàlisi global de la situació dels drets humans a l'Estat, el comissari es refereix també al col·lapse de les presons, tant a Catalunya com a Espanya. En conjunt, el nombre de reclusos ha crescut un 33,4% en vuit anys. Un 22% dels empresonats ho estan provisionalment, i això porta l'autor del text a concloure que cal «revisar el règim actual de la presó provisional, la durada màxima del qual, de quatre anys, sembla excessiva». Per Gil-Robles, «és criticable en particular el recurs excessiu que es fa de la presó provisional com a mesura cautelar».

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El Consell d'Europa recomana als Mossos l'ús de càmeres per evitar denúncies per tortures
Go to top of page