El govern invertirà més de 4 milions d'euros per posar en marxa l'oficina antifrau PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 09 novembre de 2005
El Punt │Vicenç Planella

El fiscal Martínez Madero disposarà de 62 treballadors per investigar possibles casos de corrupció. L'absència dels Mossos encareix el projecte.

El govern tripartit no estalviarà recursos, ni humans ni materials, per posar en marxa l'any vinent una de les grans promeses, incloses en el Pacte del Tinell, per millorar la qualitat democràtica de les administracions del país. Els informes de creació de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) preveuen que aquest nou ens disposarà d'un pressupost per al 2006 de 4.175.000 euros i que disposarà d'una plantilla especialitzada de 63 persones. El secretari general de la conselleria primera, Xavier Vendrell, ha confirmat la disposició del fiscal anticorrupció, David Martínez Madero, per dirigir l'organisme investigador.


 La conselleria d'Economia ha realitzat una reserva de crèdit dins de l'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per al 2006, seguint les previsions del Departament de la Presidència en el sentit que la llei de creació de l'OAC es pugui aprovar al Parlament abans de final d'any i que l'organisme que vetllarà perquè no es produeixin casos de corrupció en l'administració catalana -tant en l'executiu i les seves empreses com en els ajuntaments- comenci a treballar en el pròxim exercici. L'OAC, a més, no naixerà de manera experimental, sinó que de bon començament disposarà d'un elevat volum de recursos per complir la seva funció bàsica d'investigar l'eventual utilització fraudulenta de recursos públics. L'estudi econòmic que han rebut els grups parlamentaris assenyala que l'entitat disposarà d'una partida blindada de 4.175.000 euros, dels quals un milió els rebrà en concepte de «despeses d'instal·lació i funcionament», mentre que els altres 3,175 milions es destinaran a pagar els sous dels 63 treballadors que tindrà l'organisme. Pel que fa a la inversió per posar en marxa l'OAC, el document, signat pel subdirector general de Règim Econòmic i Contractació, Emili Marín, preveu que el govern haurà de contractar un local de prop de 1.500 metres quadrats i gastar 330.000 anuals en lloguer. Les despeses en material i manteniment pugen a 460.000 euros i la resta inclou partides de formació i dietes (100.000 euros) i d'estudis, treballs tècnics i subscripcions (110.000 euros). Respecte al personal, la memòria econòmica recull una proposta d'estructura de l'OAC amb un director, un director adjunt, 33 tècnics amb funcions d'investigació i d'anàlisi, un equip de 10 persones que faran «tasques auxiliars d'investigació i cooperació en la detecció» de delictes, un gerent, dos responsables de recursos humans i econòmics i 10 administratius. Al capdamunt de l'estructura se situarà el fiscal anticorrupció, David Martínez Madero, que, segons ha assenyalat Xavier Vendrell, està al corrent que serà el candidat a director que proposarà al Parlament el conseller primer, Josep Bargalló, i «ha mostrat la seva predisposició» a acceptar un càrrec que hauran de validar tres cinquenes parts dels diputats de la cambra. Martínez Madero, que s'ha implicat en l'elaboració de la memòria econòmica de l'OAC, tindrà les mans lliures per designar el director adjunt i per decidir els detalls de la mecànica de funcionament intern d'un organisme que serà independent del govern.


L'absència dels Mossos encareix el projecte

La disputa que van mantenir Josep Bargalló i la consellera d'Interior, Montserrat Tura, sobre si l'OAC havia de disposar d'una unitat pròpia dels Mossos d'Esquadra -opció que ha quedat descartada en el projecte de llei que va aprovar el govern el 6 de setembre passat- ha acabat encarint el cost d'un organisme que serà pioner a l'Estat espanyol. L'estudi econòmic, amb data d'1 de juliol del 2005, preveia que els recursos necessaris per posar en marxa l'OAC eren de 3.850.000 euros, tenint present que es preveia que dins del personal hi figurarien 15 mossos «que no suposen un impacte econòmic» ja que els seus sous els pagaria Interior. Ara, per compensar l'absència d'agents de la policia catalana, un annex de la memòria econòmica recull la constitució d'un equip de 10 persones que faran tasques d'auxiliars del grup d'investigadors que estarà sota les ordres de Martínez Madero. «La nova proposta comporta un increment respecte de la inicial pel cost d'aquestes noves places, que és de prop de 325.000 euros», indica el document.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page