SOS Racisme denuncia el clima d'impunitat que legitima actituds racistes de la policia PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 24 març de 2004
EL PUNT

Imatge El Mundo

L'ONG va rebre l'any passat 116 queixes, la majoria a la ciutat de Barcelona

Les denúncies per agressions i abusos dels cossos policials tornen a ser les més freqüents en l'informe anual de SOS Racisme. L'ONG denuncia que aquesta consolidació d'actituds racistes ve donada pel «clima d'impunitat» que viuen els policies i que es basa en un marc legal molt restrictiu amb la immigració i en polítiques estatals que en comptes d'afavorir la integració criminalitzen als estrangers. SOS Racisme va presentar ahir l'informe anual del 2003. L'entitat va rebre 116 denúncies (38 menys que l'any 2002), la meitat per conductes discriminatòries en serveis, per agressions de policies i de particulars.

24/03/2004 S. PÉREZ Barcelona

Una llei d'estrangeria «restrictiva i policial», l'accés a les dades del padró municipal, el control per part de les línies aèries dels immigrants que viatgen amb visat, els canvis en el Codi Penal -«un intent de relacionar immigració i delinqüència»- i la vigilància de les fronteres i els carrers per controlar la immigració irregular faciliten als cossos policials una certa «impunitat» per actuar, en alguns casos, «de forma alarmant i discriminatòria» amb els estrangers i que «alteren la convivència», segons la portaveu de l'entitat Begoña Sánchez. Per aquest motiu, SOS Racisme reclama mesures concretes per posar fi «al racisme d'estat», que s'ha consolidat i que afavoreix «una fractura social». Sánchez també es va referir al «racisme social». És a dir, als problemes que tenen els immigrants i el col·lectiu d'ètnia gitana a accedir als serveis i a les situacions que es viuen diàriament entre particulars. En total, l'entitat va recollir 42 denúncies en aquest sentit. En l'informe, SOS Racisme demana al nou govern del PSOE que apliqui la directiva europea antidiscriminació -que ja s'hauria d'haver incorporat el juny passat. D'aquesta manera, segons Sánchez, l'estat comptaria amb una normativa específica per lluitar contra el racisme i la discriminació.

L'ONG constata en l'informe que hi ha immigrants sense papers, que tot i patir agressions, tenen por a denunciar. Moltes de les víctimes, a més de perdre els seus drets, tenen necessitats bàsiques, explica Sánchez. Quaranta de les 116 denúncies rebudes per SOS Racisme provenien de llatinoamericans, 27 de comunitaris i 22 de magribins. La majoria de les víctimes, per tant, van ser llatinoamericans, seguits de magribins i subsaharians. La majoria de queixes es concentren a Barcelona i província -amb 99 denúncies-. En concret, 71 es van produir al Barcelonès, nou al Vallès Occidental i tres a l'Oriental.

Tot i baixar el nombre de denúncies relacionades amb el dret d'admissió, l'entitat torna a recollir incidents en espais d'oci com el Maremàgnum a Barcelona i La Nit de Terrassa. L'informe també denuncia casos de discriminació a l'escola privada i pública i l'increment d'incidents amb la seguretat privada. Es repeteixen els problemes amb la Renfe i amb centres comercials. En l'apartat de diversos, l'ONG destaca la situació d'un grup de pescadors marroquins de Vilanova que no tenien dret a vot en una confraria.


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page