Informe Europol: La policia europea alerta dels perills de l'ampliació de la UE PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 18 abril de 2004
L'obertura cap a l'Est preocupa per la implantació de les màfies

Laura Nicolás
BARCELONA

Les bandes criminals detectades a Catalunya són
les de l'antiga URSS, l'ex-Iugoslàvia, Romània i Bulgària

Image

L'últim informe d'Europol alerta que l'ampliació de la Unió Europea (UE) obre un ventall de noves oportunitats per al crim organitzat, ja que, segons l'anàlisi de la policia europea, molts dels grups mafiosos que operen a la UE són originaris o estan implantats als futurs Estats membres. A més, amb l'ampliació, seran directament frontereres àrees empobrides i amb una situació política inestable que configuren un escenari ideal per a les activitats del crim organitzat. A partir de l'1 de maig formaran part de la UE les Repúbliques bàltiques de l'antiga Unió Soviètica (Estònia, Letònia i Lituània), Polònia, Txèquia, Eslovàquia, Hongria, Eslovènia, Xipre i Malta.

Una obertura cap a l'est d'Europa que preocupa els cossos de seguretat amb competències a Catalunya, perquè "les màfies de l'Est són les més ben implantades a Catalunya", recorda el subinspector de la divisió d'investigació dels Mossos d'Esquadra, Antoni Alcántara. Fins ara se'ls podia seguir la pista, però a partir de l'1 de maig "seran ciutadans de la UE a tots els efectes". És el cas de les màfies originàries de Lituània, "organitzacions molt ben implantades" que es dediquen, bàsicament, al tràfic de vehicles robats "que desvien per Finlànda amb destinació als països de l'Est", explica Antonio Jiménez, inspector en cap de la secció de crim organitzat del Cos Nacional de Policia (CNP). També s'ha detectat la presència de grups d'Eslovènia que "a Lleida cobren a altres delinqüents per actuar en el que ells consideren el seu territori", diu el subinspector Alcántara.

Més enllà de nacionalitats concretes delimitades per les fronteres d'un Estat, la delinqüència de l'Europa de l'Est que afecta Catalunya és la de les màfies procedents de l'antiga Unió Soviètica, l'ex-Iugoslàvia, així com de Romània i Bulgària. I menys control sobre aquest tipus de delinqüència suposa, segons els experts, "un problema greu". Ho diu clarament el fiscal especial contra la delinqüència organitzada, Carlos Ramos: "Abans els problemes de seguretat estaven associats a països subdesenvolupats que, si tenien algun tipus d'organització, era mínima; ara ens enfrontem a grups de l'est d'Europa extremadament organitzats en què fins i tot hi ha membres procedents de cossos de seguretat policial o militars".

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page