Nou policies d'Esparreguera, infectats amb el bacteri de tuberculosi PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 21 abril de 2004
El metge va injectar-los una dosi 20 vegades superior a l'adequada i ha estat denunciat

EL Punt Digital - SÍLVIA BARROSO . Esparreguera (Barcelona).

Nou policies locals d'Esparreguera -la plantilla és de 14 agents i quatre comandaments- s'han convertit en «població de risc» i poden desenvolupar la tuberculosi per una vacunació en què se'ls va administrar una dosi 20 vegades superior a la normal. Ho assegura la forense Consol Blanco en un informe per al jutjat de Martorell. El metge que va subministrar la vacuna ha estat denunciat i l'advocat de l'acusació particular, David Carrau, demanarà que el condemnin a tres anys de presó.

L'Ajuntament va encarregar una revisió mèdica i les vacunacions necessàries a un metge de la població, Lluís Álvarez. Segons la forense, el 5 de març de 2003 va començar la vacunació i, en dies posteriors, els agents van anar tornant a la consulta amb febre, mal de cap i supuració de líquid en el punt on els havia estat injectada la vacuna. A mitjan abril, el metge els va comunicar que la dosi subministrada havia estat errònia: 20 vegades més de l'indicat, ja que hauria subministrat a cada agent tota una ampolleta per a 20 injeccions. Les vacunacions consisteixen a injectar petites dosis dels bacteris o virus causants de la malaltia a combatre: així s'activen els mecanismes de defensa de l'organisme, però una sobredosificació pot arribar a causar el desenvolupament de la patologia.

En descobrir l'error, el metge va adreçar els afectats a Martorell perquè els fessin radiografies de tòrax. Un altre facultatiu els va receptar un profilàctic contra la tuberculosi «sense gaires explicacions», segons la forense. Finalment els agents van consultar un especialista en malalties del tòrax al CAP Drassanes, a Barcelona.

Les proves de Mantoux van resultar positives en tots els afectats, fet que indica que poden desenvolupar la malaltia. El període de perill serà d'entre dos i cinc anys, segons la doctora Consol Blanco. En l'informe, la metgessa afegeix que la vacunació no era necessària per a un grup d'agents de policia local, que no considera població de risc. Sí que són població de risc els professionals sanitaris i de l'assistència social que contacten sovint amb altres grups de risc. «I si es creia que podien ser població de risc, s'hauria hagut de fer prèviament la prova de la tuberculina per comprovar l'estat immunitari» dels agents, segons la forense.

El jutjat d'instrucció número 2 de Martorell investiga el cas, i l'acusació particular vol demanar tres anys de presó per al metge denunciat, a qui considera autor d'un delicte de lesions per imprudència professional.

Ahir no va ser possible obtenir la versió dels fets de l'Ajuntament d'Esparreguera ni del metge denunciat, tot i haver estat sol·licitada a les dues parts.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page