La Guàrdia Civil rebutja la tornada al servei d'un agent que ha canviat de sexe PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 28 abril de 2004
Li diuen Alba, encara que per a la Guàrdia Civil continua sent José Carlos. Es tracta del primer agent transsexual de la Guàrdia Civil. Treballa a la comandància de Castelló i fa uns quants mesos que va agafar la baixa per operar-se els genitals i els pits. Ara ha tractat de tornar al servei i el tribunal mèdic del cos armat l'ha declarat «no apte» per «absència de testicles». Filla i germana de guàrdies civils, reclama el seu reingrés perquè «no hi ha cap motiu objectiu». «Tinc un expedient impecable i vull exercir la meua professió de sempre com a dona», ha exigit als seus superiors, que de moment han prolongat la seua baixa.

28/04/2004 EL PUNT
E. ORTS Castelló de la Plana


«Si un home té un accident i perd els testicles, ha de deixar de treballar?», es pregunta Alba, de 33 anys, dotze dels quals els ha dedicat a la Guàrdia Civil.

Dins del cos armat ha estat marginada per alguns companys -una minoria-, que li han retret la seua feminitat, una condició de la qual es va adonar ja en l'adolescència. El 27 d'octubre passat l'agent va decidir posar fi definitivament a la discordança entre un cos d'home i una ment de dona. Va demanar la baixa i va passar pel quiròfan.

Quan es va completar la seua transformació, va tornar a la caserna de Castelló de la Plana, on treballava. Els companys es van quedar impressionats però li van mostrar el seu suport. Però l'aparent normalitat del seu retorn va frustrar-se de seguida, just en el moment en què el comandant mèdic la va enviar ràpidament a l'uròleg. Diagnòstic: «Absència de testicles. Patologia irreversible. Insuficiència de condicions psicofísiques. Inutilitat permanent per al servei», va determinar una junta mèdica del cos.

En conèixer el veredicte dels seus superiors, Alba es va desmoralitzar, però lluny de resignar-se a un segur «retir per malaltia» no va llançar la tovallola. Ara reclama amb energia no només la seua reincorporació a la Guàrdia Civil sinó el reconeixement de la seua nova identitat. I no està sola, té el suport dels seus companys i de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC).

«Les etiquetes estan per trencar-les. L'important no són les aparences, sinó el treball que es faça, que la persona rendisca i que siga honesta i respectuosa», va assegurar ahir l'agent.

L'AUGC ha mostrat el seu rebuig a l'exclusió del servei d'Alba i ha assenyalat que no hi ha base legal per prolongar la seua baixa. «Les dones tampoc tenen testicles i no per això se les expulsa del cos», va indicar Francisco Hernández, de l'associació.

Alba és optimista respecte al seu futur i confia que la nova administració estatal done resposta al seu cas. «Em veig d'uniforme,
com abans. Darrere de la transsexualitat hi ha la lluita de moltes dones que com jo intenten fer un treball normal», va assenyalar la guàrdia.


La condició sexual a les forces armades

Alba és la primera transsexual declarada a la Guàrdia Civil, però no l'única membre de les forces armades que ha manifestat obertament una condició sexual per a la qual encara no sembla estar preparat del tot l'estament militar.

A pesar d'això, l'agent disposa d'alguns precedents a favor seu. Fa uns mesos, un altre agent de la Guàrdia Civil de Mallorca va demanar permís als seus superiors per conviure amb la seua parella homosexual dins de la caserna. Sorprenentment, la direcció general del cos va acceptar la petició i fins i tot va modificar la lletra del règim intern que impedia aquest tipus de convivència.

D'altra banda, en aquesta ocasió a l'armada, un caporal de Cadis es va declarar transsexual, la qual cosa li va costar un expedient per «inutilitat física». Però, finalment, un tribunal mèdic li va permetre reincorporar-s'hi.


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page