El síndic de greuges demana que es facin psicotècnics als mossos més sovint PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 22 novembre de 2004
Les revisions psicològiques periòdiques es regularan amb la nova llei de policia, segons la conselleria

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat al Departament d'Interior que faci controls psicotècnics periòdics en relació amb l'ús d'armes als mossos d'esquadra. Un decret de 1996 estableix que els policies municipals han de passar aquestes proves cada dos anys, però no hi ha cap reglament equivalent per als mossos. Fonts de la conselleria van avançar ahir que la normativa demanada pel síndic ja s'està preparant i s'inclourà en la nova llei de policia. La petició de Ribó és la resposta a una queixa de dos agents locals de Tortosa, que fa anys que es neguen a passar les proves perquè es consideren discriminats.

18/11/2004
GUSTAU MORENO / SÍLVIA BARROSO Barcelona


Els agents dels Mossos han de passar una avaluació psicològica a l'Escola de Policia i quan es presenten a una oposició per ascendir. Però les proves no es repeteixen regularment. Només en cas de conflicte -una malaltia psicològica, un baralla o un tret amb conseqüències greus- els agents tornen a passar el test i les entrevistes que estableixen si poden portar una arma de foc. En canvi, uns 6.000 policies locals passen per aquest tràmit cada any.

L'origen de la desigualtat té a veure amb la història curta dels Mossos com a policia de la Generalitat. Les revisions biennals per als agents municipals van ser establertes el 1996 pel reglament d'armament de policies locals. En aquella època, no feia ni dos anys que els Mossos havien començat el desplegament en tasques de seguretat ciutadana. Des d'aleshores, però, han passat vuit anys i mai s'ha desenvolupat el reglament d'ús d'armes per al cos.

Fa uns mesos, la direcció general de Seguretat Ciutadana va emetre una instrucció interna que ordena retirar l'arma als agents amb problemes psicològics, els que siguin expedientats i els que demanin una excedència o un permís sense sou. D'aquesta manera es regulava per escrit el que durant anys s'havia anat fent segons el criteri de cada comandament.

Tanmateix, continuen sense regular-se els controls psicològics periòdics, de manera que la instrucció interna és considerada insuficient pel síndic de greuges. «Si es va sotmetre la revisió de les aptituds dels policies locals per portar armes a una regulació (...), no sembla raonable que pel cas dels mossos d'esquadra se sotmeti a un sistema de detecció aparentment casual», argumenta en el seu informe Rafael Ribó.

Tot i que la conselleria va al·legar al síndic que l'absència d'una regulació «no implica que no existeixi un control en aquesta matèria [l'ús i retirada d'armes reglamentàries]», fonts d'Interior van indicar ahir a El Punt que la normativa que posarà fi a la indefinició actual s'està preparant «des de fa mesos», abans de la intervenció del síndic de greuges.

Cada tres o quatre anys
El reglament anunciat s'aplicarà també a les policies locals, que deixaran de regir-se pel decret de 1996. La regulació afectarà els 25.000 agents que, a partir del 2008, formaran la policia de Catalunya: 15.000 mossos d'esquadra i 10.000 policies locals. Amb aquestes xifres, els tècnics d'Interior consideren inviable que les revisions siguin biennals -se n'haurien de fer 12.500 cada any-, i es plantegen establir una periodicitat de tres o quatre anys per a les proves. Probablement, el sistema quedarà fixat a partir de la futura llei de policia de Catalunya, que crearà un marc normatiu únic per a les policies locals i els Mossos d'Esquadra.


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page