Mossos i policies locals estudien utilitzar una pistola immobilitzadora en els forcejaments PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 13 desembre de 2004
Els Mossos d'Esquadra i moltes de les policies locals de Catalunya estudien incorporar en el seu equipament la pistola immobilitzadora Taser, un estri nord-americà que dispara dos dards i genera una descàrrega elèctrica que paralitza la musculatura del qui la rep. Fa anys que s'utilitza als Estats Units, i la majoria de les policies locals de les Canàries tenen alguna Taser. Fins ara, els caps de la policia catalana han desconfiat de l'article pel temor de possibles efectes secundaris -problemes cardíacs, sobretot-, però ara esperen l'opinió de la direcció general de Seguretat Ciutadana, que està analitzant el funcionament de la pistola.

12/12/2004
SÍLVIA BARROSO Barcelona


Una patrulla es troba davant d'un tipus alt i musculós fora de si -per un brot psicòtic o per la influència de les drogues o l'alcohol- i ha de reduir-lo. Caldrà demanar reforços i hi acabarà intervenint mitja dotzena d'agents, amb les seves porres. Tant el detingut com els policies acabaran contusionats. Amb una pistola immobilitzadora, això no passaria. Un sol agent, a una distància d'uns dos metres, pot disparar els dards sobre l'individu. Els dards es claven a la pell o la roba del blanc i l'home rep una descàrrega elèctrica -50.000 volts i 1 mil·liampere- que l'immobilitza: sobtadament, es torna submís i es tira a terra.

Aquest és el raonament dels defensors de la Taser. I és el discurs que va escoltar fa tres setmanes el director general de Seguretat Ciutadana, Jordi Samsó, en la demostració sobre el funcionament de l'estri que li van fer en un seminari del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), majoritari als Mossos d'Esquadra. Samsó i la resta d'assistents van veure homes robustos caient a terra, desconcertats i incapaços de moure's, en rebre la descàrrega. Instants després, un cop els havien emmanillat, recuperaven la mobilitat.

Arran de la demostració, que responia a una reivindicació de l'SPC, Samsó ha demanat a la comissaria general tècnica dels Mossos d'Esquadra que estudiï el comportament de l'estri immobilitzador. «El debat sobre la necessitat de buscar armes alternatives a les de foc, armes no letals, és antic. De fet, hi ha un recomanació de l'ONU cap als cossos policials democràtics en aquest sentit», argumenta el director general.

No, sense els metges

Però Samsó no es decidirà a fer una comanda de pistoles immobilitzadores fins que tingui garanties d'una comissió mèdica i el vistiplau dels juristes catalans. Al director general li preocupa el cor dels receptors potencials de la descàrrega, com a molts caps de policies locals que han assistit a les demostracions de l'empresa importadora. «Quan et trobes amb un descontrolat, no tens temps de fer-li un electrocardiograma, i no ens volem arriscar a provocar una aturada cardíaca», argumenta Joan Cernuda, cap de la policia de Mataró.


Una arma implantada a les Canàries des de fa tres anys

L'ambigüitat de la normativa aplicable és una de les causes de l'escepticisme dels caps de policia sobre la Taser. El fet que no sigui una arma de foc i que es vengui com a no letal fa que s'hagi de considerar una defensa elèctrica -les porres són defenses-, esmentades en el reglament d'armes de l'Estat espanyol. Segons aquest reial decret, del 1993, les defenses elèctriques estan prohibides a la població, però permeses als «funcionaris especialment habilitats». A partir d'aquí, només cal que el cos policial incorpori la referència en l'estri en el seu reglament intern. Conclusió: la Taser no està prohibida, però caps policials consultats creuen que no està clarament avalada per la legislació i que tindrien problemes si la utilització de la pistola tingués efectes secundaris sobre un ciutadà.
A les Canàries, en canvi, consideren el problema resolt. Tres ordres del govern autònom -del 2001, 2002 i 2003 respectivament- avalen l'ús de les defenses elèctriques a les illes.

La primera policia municipal a utilitzar-la, fa tres anys, va ser la d'Arona (Tenerife), amb una plantilla de 110 agents. «Ens ha donat un resultat esplèndid i ara són escassos els cossos que no la tenen», assegura el suboficial en cap del cos, Miguel Miranda, avalador entusiasta de l'invent. Miranda assegura que cap jutge li ha posat mai inconvenients per l'ús de l'arma, i té una llarga llista d'anècdotes sobre els episodis en què s'ha utilitzat: des de la detenció d'un drogoaddicte que amenaçava la seva mare amb un ganivet fins al cas d'un americà que, després de destrossar una comissaria, va tornar-se submís només de veure la Taser, molt coneguda als Estats Units.


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Mossos i policies locals estudien utilitzar una pistola immobilitzadora en els forcejaments
Go to top of page