El futur grup d'investigació de la Urbana comença un curs de policia judicial PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 10 març de 2013
Agències

És un pas previ perquè la policia barcelonina pugui investigar directament per als jutges - Sectors del cos de Mossos d'Esquadra s'oposen a que la Urbana assumeixi noves competències

Image

Una trentena d'agents que configuraran el grup d'investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona començaran aquest dilluns un curs especialitzat de policia Judicial a la Universitat de Barcelona (UB), pas previ per a la posada en marxa d'aquesta nova unitat, han informat a Europa Press fonts pròximes al grup.

L'objectiu és tenir-ho tot a punt per a quan la Conselleria d'Interior i l'Ajuntament tanquin l'acord per impulsar aquesta unitat que s'encarregarà en principi d'investigar delictes menors a la ciutat, com els furts i la venda al detall de drogues, directament a les ordres dels jutges d'instrucció, han explicat diverses fonts pròximes al grups consultades per Europa Press.

La Guàrdia Urbana està ideant el grup de policia Judicial des que es va reestructurar el cos després de l'arribada a l'Ajuntament de Xavier Trias, i de fet ja li han assignat un cap, l'intendent Juan Rodríguez, el que era màxim responsable del districte de Ciutat Vella.

El grup preveia seguir aquesta formació per ser policia Judicial a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a Mollet del Vallès (Barcelona), tot i que finalment no es va aconseguir un acord perquè poguessin seguir el mateix programa que tenen els Mossos d'Esquadra en aquest àmbit.

El curs el seguirà aquesta trentena d'alumnes --tot i que es preveu que el grup pugui arribar als 60 agents-- a la Facultat de Dret, amb classes de professors d'aquesta facultat, jutges i fiscals, durant dos mesos.

La llei 16/1991 de les Policies Locals preveu que puguin exercir funcions de policia Judicial quan siguin requerits per jutges i fiscals, practicant les primeres diligències de prevenció de custòdia de detinguts i objectes relacionats amb els delictes, unes funcions que han de complir d'acord amb els principis de cooperació mútua amb la resta de Forces i Cossos de Seguretat.

De fet, els delictes que preveu investigar aquest grup, que estarà ubicat en el complex de la Urbana a la Zona Franca, són els recollits per l'article 795 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que no superen les penes de cinc anys: lesions, coaccions, amenaces, furt, robatori, furt i robatori d'ús de vehicle, salut pública, danys i contra la seguretat del trànsit.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, s'ha mostrat disposat a negociar que pugui crear-se aquest grup i de fet s'han iniciat converses amb els responsables de Seguretat del consistori, tot i que preguntat sobre aquesta qüestió va puntualitzar que podria emmarcar-se en la futura llei de la policia de Catalunya, que encara s'està preparant.

POSICIÓ DE MOSSOS

Diverses fonts dels Mossos consultades per Europa Press es mostren reticents a la creació d'aquest grup perquè creuen que les investigacions dels dos cossos es poden solapar i perquè són reticents que la Urbana pugui practicar diligències fins ara reservades a la policia catalana.

Per aquesta raó, creuen necessari que es defineixi molt bé com col·laboraran els dos cossos i quins seran els límits de la policia barcelonina, i posen com a exemple la investigació en tràfic de drogues, que rares vegades se circumscriu només a un barri o a la ciutat, sinó que té més ramificacions.

L'avantsala d'aquest grup que actuarà en tots els districtes de Barcelona ha estat el Grup de Delinqüència Urbana del districte de Ciutat Vella, que funciona des de fa un any i se centra a investigar els furts i el tràfic de drogues a petita escala, i que el 2012 va aconseguir una mitjana de cinc detencions i imputacions diàries.

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page