Tura alerta que faltaran mossos si no arriben els agents estatals previstos PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 20 gener de 2005
AVUI

Només s'han cobert el 37% de les places que tenien reservades

Laura Nicolás
BARCELONA

La culminació del desplegament dels Mossos d'Esquadra a tot el territori català, prevista per a la tardor del 2008, es podria veure compromesa pel dèficit d'agents, segons va alertar ahir la consellera d'Interior, Montserrat Tura. Després que el juny del 2003 s'acordés avançar tres anys la substitució definitiva i s'aprovés la incorporació d'efectius procedents dels cossos estatals, Interior preveia disposar de 1.006 nous agents per aquesta via.
Les expectatives, però, després de la primera convocatòria són lluny d'acomplir-se. Per a les 112 places ofertes només es van presentar 88 sol·licituds, de les quals només se'n van admetre 75. Finalment, i després de fer les proves pertinents, només 42 agents estatals s'integraran als Mossos. La solució per ocupar aquestes vacants podria passar per "augmentar la convocatòria d'alumnes per la via ordinària", va avançar Tura, que de cap manera es planteja "ajornar el desplegament". Tampoc hi ha, ara per ara, "intenció de rebaixar els criteris de selecció" dels futurs mossos.
La consellera va reconèixer que ja s'esperava que no hi hagués una resposta massiva del Cos Nacional de Policia (CNP) i la Guàrdia Civil, perquè la modificació de la llei que permet als agents estatals incorporar-se als Mossos "arriba tard". En opinió de Tura, molts dels que podrien haver estat interessats en el canvi "ja havien demanat el trasllat".


Disculpes als ciutadans
Pel que fa al desplegament a la ciutat de Barcelona, tot i no haver-hi dèficit d'efectius, sí que n'hi haurà d'instal·lacions, ja que l'1 de novembre només podran entrar en funcionament sis de les deu comissaries previstes. "Demanem disculpes als ciutadans perquè durant uns mesos s'hagin de desplaçar a fer alguna denúncia o una altra gestió a una instal·lació fora del seu districte", va afirmar Tura.
Els edificis disponibles en el termini previst seran tres dels cedits pel CNP -els de Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris-, encara que durant algunes setmanes hauran de compartir dependències, així com els de nova construcció a Sants-Montjuïc, les Corts i Gràcia. En canvi, les comissaries d'Horta-Guinardó i Sant Andreu no entraran en funcionament fins al gener del 2006, quan ho faran únicament de manera parcial.


Nou edifici a l'Eixample
Pel que fa a la planificació inicial, la conselleria ha decidit no aprofitar les instal·lacions del CNP a la plaça Espanya, que s'enderrocaran i on, finalment, es farà un edifici nou que no estarà acabat fins a finals del 2006. Tampoc es reconvertirà l'equipament del carrer Bolívia, que ara acull els serveis socials, com a comissaria de Nou Barris. Unes dependències pròximes, situades al carrer Badajoz i també propietat dels Mossos, són l'edifici escollit, que entrarà en funcionament a finals del pròxim any. Mentrestant, la seu del serveis centrals i un equipament situat al passeig Andreu Nin serviran "de comodí".
Tura va destacar ahir que el retard "tampoc és tan greu" si es té en compte que la planificació de l'anterior govern preveia construir quatre comissaries a Barcelona i "finalment en tindrem enllestides sis". La consellera va reconèixer que la decisió d'incrementar els equipaments per cobrir tots els districtes ha complicat el desplegament, ja que "trobar espais a Barcelona no és fàcil i, a més, els projectes de construcció són molt concrets i no s'han pogut fer edificis estàndard com en altres territori
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page