FMI demana a Portugal incloure l'atur per mestres i policies, obrint la porta a acomiadaments PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 22 gener de 2013
Redacció │ Barcelona

Les conclusions en la mala gestió de la seguretat pública portuguesa es basen en la multiplicitat de cossos policials, la descoordinació, les duplicitats i la taxa de policia per mil habitants, circumstàncies avui concurrents a la policia de Catalunya

L'organisme internacional posa sobre la taula acomiadar un 20% dels funcionaris, inclosos metges, policies, mestres i jutges - La mesura permetria un estalvi de 2700 milions Euros

Image

El govern conservador de Portugal s'ha proposat iniciar les reformes necessàries per tal d'estendre la prestació per desocupació a tots els funcionaris, inclosos militars i policies. Així han estat informats els representants dels treballadors públics, units en la plataforma "Front comú" en una reunió celebrada ahir a Lisboa. Front que sembla que no servirà de res, ja que l'únic objectiu per donar el dret d'atur a funcionaris és justament possibilitar-ne el seu acomiadament, segons s'han lamentat els dirigents sindicals.

Informe FMI: Repensant l'estat portuguès (anglès)

Per la seva banda, l'administració considera que es tracta d'anar assimilant les condicions del sector públic amb les vigents al sector privat i acabar amb el que des de el FMI es qualifica de "privilegis al sector sanitari, judicial i policial" per sobre de la resta de sectors professionals. Des del govern l'acomiadament és una eventualitat que cal tenir prevista pels treballadors públics.

De fet aquesta mesura és una exigència inexcusable si Portugal vol garantir la via lliure al segon tram d'ajudes de la Troika. L' examen definitiu pel govern serà al febrer, moment en que el Ministeri d'Economia i Administracions ha d'exposar un Pla amb una proposta de reforma real de l'Administració Pública i la reducció permanent de 4000 milions Euros en la despesa pública.

Anàlisis del model de seguretat portuguès

L'informe subratlla que els costos salarials i operatius a la policia són inassumibles. Destaca però, que no ho és per nòmines altes, sinó pel fet que la divisió competencial de la funció policial en múltiples cossos fa que es provoquin despeses operatives per sobre de la mitja Europea i que hi hagi costos alts derivats exclusivament per la descoordinació i les duplicitats.

Actualment als cossos policials de Portugal hi treballen 100.000 persones, dels quals 37000 depenen de Defensa, 53000 d'Interior i 1700 dels ajuntaments. A aquests s'hi sumen 1800 tècnics de policia científica i 4000 agents carcelaris.

En total constitueixen el 17% de l'ocupació al sector públic, i la densitat de policies per 1000 habitants és de llarg la més alta de Portugal, amb una taxa de 4,7 policies, només igualada actualment per Catalunya.

"Si Portugal en línies generals té una administració en línia amb la mitjana Europea, en el sector educatiu i de la seguretat hi ha clarament un excés de personal"

La fragmentació del serveis, els solapaments de competències i les duplicacions de serveis són la clau de les ineficiències de l'Administració Pública portuguesa, afirma l'informe. Entre les propostes del FMI hi ha revisar les retribucions, de forma que per exemple, només cobri nocturnitat o festivitat els patrullers i bombers, i no tot el conjunt de la organització de seguretat.

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page