La Urbana investigarà furts, salut publica i violència domèstica a partir de 2013 PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 08 desembre de 2012
Redacció │ Barcelona

Els propers dies culmina el procés de selecció dels 30 primers agents de la Unitat de Investigació de la Guàrdia Urbana - Amb més de 300 furts diaris, Barcelona s'ha convertit en una de les capitals europees on tenen més incidència els delictes menors

Image

En una entrevista a Joaquim Forn publicada a El Periódico (@antoniobaqueroi), el Primer Tinent d'Alcalde de Barcelona ha explicat les polítiques de seguretat per als propers anys. Enguany la novetat serà la posada en marxa d'una Unitat d'Investigació. Fins ara, la policia local barcelonina només exercia funcions de Policia Judicial en Delictes contra la Seguretat en el Trànsit.

Els acords marc entre el Ministeri de l'Interior i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies han estat l'instrument pel qual diferents ciutats espanyoles s'han dotat d'unitats de policia de judicial, al servei de Jutges i Fiscals. A Madrid, gràcies a un acord amb el Cos Nacional de Policia, la Policia Municipal ha assumit també la investigació dels Accidents Laborals, inclosos els homicidis imprudents a conseqüència d'accident en l'àmbit del treball.

Competències a Barcelona

En l'entrevista a el Periódico, el Tinent d'Alcalde explica que les competències inicials de la Unitat d'Investigació seran violència de gènere, compravenda d'estupefaents i les faltes de furt. Forn afegeix que "l'arrelament de la Guàrdia Urbana al territori aportarà un valor afegit a les investigacions".

Es dona el cas que mentre l'actual responsable polític de la Guàrdia Urbana -Sr. Joan Delort- ho era dels Mossos com a Secretari de Seguretat Pública, es va tancar qualsevol porta a que la Guàrdia Urbana anès més enllà de les competències estrictament pròpies.

Selecció d'aspirants accidentada

La creació d'unitats especialitzades a la Guàrdia Urbana de Barcelona sempre planteja conflictes pel fet que no hi ha una Relació de Llocs de Treball (RLT) específica per al cos de policia, amb més de 3000 agents, i en aquest cas no ha estat una excepció.

En altres cossos com la Policia de la Generalitat, la RLT inclou la descripció del lloc, i per tant descriu habilitats i qualificacions necessàries, fet que permet una selecció en base a criteris objectius.

El fet que no hi ha una RLT aprovada per a la Guàrdia Urbana, fa que legalment l'únic criteri de selecció legal sigui l' antiguitat al cos, si bé s'han afegit d'altres que han portat a modificar les bases per accedir a la unitat al llarg del procediment, portant fins i tot a puntuar psicotècnics en comptes de valorar-los com "Aptes" o "No-Aptes", tal i com estava previst a l'inici del procés selectiu, segons han denunciat fonts sindicals del Cos.

El procés culminarà la propera setmana, fent-se públics els llistats d'agents seleccionats per formar part de l'embrió de la nova unitat de investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page