Experts demanen preparar policies i bombers per atacs coordinats com els de 2008 a Bombai PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 20 octubre de 2012
Redacció │ Barcelona

"Els patrullers dels cossos de policia han de ser entrenats en tàctiques de guerilla, foc creuat i operacions, en la resposta a incendis i en el comportament del foc. És important que els policies entenguin les actuacions militars. La clau està en trencar aquests paradigmes i ser innovador "

Una taula rodona de la darrera conferència de l'Associació Internacional de Caps de Policia a San Diego, es plantejava les següents preguntes: Què hem après dels atemptats del 2008 a Bombai, els quals consistien en 11 explosions i tirotejos coordinats a la ciutat més gran de l'Índia? Com poden els serveis de protecció i seguretat, els seus agents i ciutats estar més ben preparats per respondre a un incident d'aquesta magnitud?

La tinent Tracy Frazzanò, de la Policia de Nova Jersey, s'ha dedicat a millorar la preparació de cossos de policia en ciutats de tot el país per fer front a atacs coordinats. És membre de l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA)que està portant a terme tallers i simulacres per conscienciar sobre els reptes que plantegen atacs simultanis (Joint Counterterrorism Awareness Workshop Series JCTAWS).

La policia de Nova York es prepara per atacs terroristes amb comandosFins ara, s'han realitzat sis tallers JCTAWS al llarg dels Estats Units. Aquests tallers presenten un escenari de 24 hores en el qual diversos atacs coordinats es produeixen, igual que en els atacs terroristes a Mumbai. El taller compta amb representants de la policia, bombers, protecció civil, centres de coordinació avançats, les agències de salut pública, les agències de transport i altres organitzacions del sector privat per avaluar la seva capacitat de resposta i els recursos. Al final de cada taller, la ciutat emet un informe de síntesi que identifica les tendències, lliçons apreses i millors pràctiques per millorar la seva resposta a situacions de múltiples atacs.

El missatge més fort des del panell de discussió va ser la necessitat de canviar el paradigma de la resposta i les funcions d'aquests organismes diferents. Dr Reed Smith, director operatiu mèdic del Comtat d'Arlington, Virgínia Fire Department, ho va resumir molt bé:

"El que hem de fer és canviar el paradigma de resposta i adaptar els nostres rols convencionals a aquesta nova amenaça. Part d'això s'inicia abans de l'esdeveniment, amb una formació transversal i la comunicació en tots els nivells, fins als funcionaris de primera línia en la policia (patrullers) i cossos de bombers (personal de parcs). Hem d'acceptar aquests nous rols en la resposta -no es tracta de "fer la seva part i jo faré el meu"-ja que en aquests escenaris hem d'entendre totes les funcions operatives".

Un dels majors obstacles per a una resposta eficaç als atacs terroristes massius i coordinats és que molts operadors del sistema de seguretat es resisteixen a aquest canvi de paradigma, va dir, i es resisteixen a una redefinició dels seus rols tradicionals.

"La policia ha de ser entrenada en tàctiques de guerilla, foc creuat i operacions, han de ser entrenats en la resposta a incendis i en el comportament del foc. És important que els policies entenguin les actuacions de defensa. La clau està en trencar aquests paradigmes i ser innovador ", va dir el Dr Reed.

I no són només els patrullers i bombers que tenen un paper en la preparació i la resposta a aquest tipus d'esdeveniments, els poders públics i autoritats tenen un paper important per exercir el lideratge de la situació, també.

"La interacció del sector privat en tots aquests esdeveniments ens ha fet obrir els ulls no només per a nosaltres, a nivell federal, sinó també per les pròpies ciutats", va dir Anthony Vassalo, cap del grup de lluita contra el terrorisme amb el Centre Nacional de Contraterrorisme.

El primer pas és sovint superar la negació del passat i transmetre a la gerència i els empleats de les entitats privades que podrien ser blanc d'un atac.

"Hem d'entendre i tenir discussions amb els empleats per fer-los entendre el que s'ha de buscar, de forma semblant a la campanya Si veus quelcom, digues quelcom! 'See Something, Say Something ", va dir Vassalo.

L'objectiu d'aquests esdeveniments JCTAWS és aconseguir que totes aquestes agències i organitzacions treballin i entrenin junts, va dir Art Zarone de l'FBI. "Comenceu per respondre als esdeveniments ordinaris i després assumiu funcions cada vegada més complexes", va dir. "També recomanem exercicis de planificació o de la taula com a mesura que els plans de la ciutat evolucionen." Aquí és on totes les mancances s'han d'identificar i acotar. Assegureu-vos d'incloure les xarxes de comunicació com a part de la formació, també. "No improvisar o prendre dreceres. Trobar solucions alternatives i esbrinar el que funciona quan les ràdios no es comuniquen i quines són les seves opcions ", va dir Vassalo.

Potser et sorprengui que un dels majors obstacles durant aquests tallers és simplement el fet que els participants són massa cooperatiu. "Hem tingut moltes experiències on els que participen en l'exercici són massa generosos i els participants són massa amable amb els altres", va dir Corey Gruber, administrador adjunt de FEMA. És per això que la realització de simulacres "sense previ avís" o canviar l'escenari és important. També és fonamental per posar a prova els plans d'aquests organismes en situacions límit, així ells sabran com superar un obstacle en un escenari real. Això construeix la confiança de l'equip de comandament i operacions i els prepara per a la vida real, va dir Gruber.

Tallers com JCTAWS segueixen celebrant-se a tots els Estats Units, convidant als cossos i organitzacions a aprendre més i formar-se sobre com respondre als atacs coordinats amb més eficàcia.

Estàs preparat per respondre a aquesta situació?

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page