Medalles devaluades PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 29 setembre de 2012
Editorial

La Guàrdia Urbana ha concedit la medalla al mèrit policial per la trajectòria professional a un Inspector implicat en un cas de tràfic d'influències en un procés selectiu per cobrir 150 places d'agent

ImageCoincidint amb les festes patronals dels diferents cossos, es realitza l'acte d'entrega de condecoracions i medalles. Sovint s'ha criticat que distincions pensades per reconèixer trajectòries exemplars, actes meritoris i heroics, o vídues d'agents, degenerin en un mercadeig de medalles entre institucions, o s'entreguin a persones afins sense que hi hagi cap raó aparent ni racional.

És cert que l'administració té plena discrecionalitat en valorar trajectòries i decidir a qui atorga distincions. Però no és menys cert, que determinades decisions poden portar a qüestionar-se quin són els valors que es volen transmetre amb aquests actes simbòlics. No es tractava de premiar el lideratge, la professionalitat, el sacrifici, la integritat, la dedicació, l'interès i la motivació? O per contra es recompensen la lleialtat personal, els favors, els interessos privats, l'accés a càrrecs públics o qualsevol altra motivació lluny dels interessos generals.

Aquest dubte sorgeix amb especial intensitat en el cas denunciat ahir per CCOO per la condecoració d'un Inspector per una trajectòria professional de dubtosa ètica demostrada.

En la convocatòria de l'any passat per cobrir 150 places es va descobrir que un Inspector del Cos i membre suplent del tribunal de selecció, va portar a terme una xerrada per opositors familiars i amics del cos sobre com superar l'entrevista, -quan només quedava pendent aquesta part de la oposició-, i que pretenia fer en dependències de la Guàrdia Urbana i que finalment es va fer en una altra instal·lació municipal. Hi van assistir 40 aspirants del 600 que quedaven per cobrir 150 places.

Aquestes apropiacions privades d'àmbits públics com l'entrega de distincions policials o interferir en processos selectius, constitueix una conducta contrària als valors bàsics d'un estat democràtic. Però encara és més greu la manca de transparència demostrada a l'amagar conductes greus, no investigar-les i l'absència total de responsabilitat al no aplicar el règim disciplinari, tot i la declaració inculpatòria de l'Inspector i la corresponent denúncia.

Sembla que la devaluació de les institucions públiques i el seu descrèdit s'ha transmès al conjunt dels actes de l'administració, però molts es pregunten avui si era necessari mostrar públicament l'absència descarada de valors al recompensar una trajectòria professional tant dubtosa i només un any després d'aquests fets.

En la consciència queden els actes que faci cada un. I no hi ha res pitjor que el buit de quelcom guanyat no merescut.

Víctor Argelaguet
Responsable de webpolicial i Advocat no-exercent ICAB

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Medalles devaluades
Go to top of page