"La situació de risc és molt alta" amb els sometents, afirma Capell PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 24 setembre de 2012
Redacció │ Barcelona

La futura Llei de policia de Catalunya podria incloure una regulació pels sometents, sota l'expressió tècnica de «plataformes de col·laboració ciutadana amb la policia» - Restaran obligats a comunicar tot els moviments als Mossos i la prohibició taxativa de portar armes de foc

Image L'aval de Felip Puig als sometents ha provocat preocupació entre els comandaments de Mossos. Així en declaracions del Comissari Capell, citades al twitter per @RebecaCarranco, el comandament expressa la seva preocupació per l'aval i cobertura que es pretén donar als cossos de sometents. Així mateix, des de sindicats de Mossos s'ha denunciat el fet que als cossos de sometents se'ls facilita informació del Nucli d'Informació Policial per a consultes durant les seves patrulles.

Mentre que els defensors consideren que els sometents serien un equivalent als "Neighbour Watch" anglesos o altres programes de col·laboració ciutadana, els detrectors consideren que de la mateixa forma que Interior no admetria patrulles ciutadanes en ciutats, tampoc hauria de fer-ho en aquest cas. Justament el projecte de la Llei de Policia de Catalunya en el què treballa el departament de Felip Puig, preveu la possibilitat de reconèixer la seva contribució al sistema de seguretat incloent una regulació per «plataformes de col·laboració ciutadana amb la policia».

ImageLa futura regulació preveu que tots els sometents hauran de comunicar tot els moviments als Mossos i d'actuar sempre en coordinació amb la policia, i la prohibició taxativa de portar armes de foc.

Segons un article de @antoniobaqueroi a el Periódico, actualment es porten a terme patrulles veïnals, almenys, en cinc localitats del Segrià (Alcarràs, Almacelles, Maials, la Portella i Sucs), a l'Albi (Garrigues), a Albesa (Noguera) i a Navés (Solsonès). La primavera passada grups de pagesos del Baix Llobregat van organitzar sometents, però ja no en fan. Puig, que sempre ha insistit a dir que ell no promociona les patrulles, sosté no obstant que no pot negar a un particular que vigili les seves propietats. Aquesta postura del conseller converteix Catalunya en l'única autonomia on es tolera la vigilància veïnal. Fins aquest canvi de criteri, sempre que hi havia hagut un intent de sometent els Mossos havien impedit que es posés en marxa.

Image
Imatge d'un carnet dels sometents dels anys 30.

comments powered by Disqus
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page