Interior vol substituir els vigilants per mossos i policies locals en edificis públics PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 30 gener de 2005
La conselleria de Montserrat Tura és la primera seu on s'aplica la decisió, des de l'1 de gener

La seguretat privada s'ha d'anar retirant dels edificis públics, i els vigilants han de ser substituïts progressivament per mossos d'esquadra i policies locals. Aquesta és la premissa amb què treballa el Departament d'Interior. La consellera, Montserrat Tura, ha començat per casa a l'hora d'aplicar la decisió: des de l'1 de gener, l'accés a la seu del departament està vigilat només per mossos. Fonts de la conselleria admeten la dificultat de generalitzar aquesta mesura perquè la policia de la Generalitat encara no té prou efectius. Per això s'intentarà que les policies locals s'hi impliquin i vigilin, almenys, uns quants jutjats.

28/01/2005
SÍLVIA BARROSO Barcelona


Sempre hi ha hagut mossos als edificis de la Generalitat, a les audiències territorials i als jutjats de capitals on el cos té competències. Però els vigilants de seguretat els acompanyen des de fa anys. Habitualment, són els treballadors de les empreses privades els que anoten els noms dels visitants en el registre i els que controlen el detector de metalls i l'escàner que rastreja el contingut de bosses i paquets. Això dóna més mobilitat als policies destinats a aquests edificis, que s'ocupen de la vigilància exterior.

També els jutjats de ciutats petites són vigilats per empreses de seguretat privada. En aquests casos, els vigilants estan sols.

La vigilància privada va entrar als edificis que depenen de la Generalitat en l'època de Xavier Pomés com a conseller d'Interior. Havia començat el desplegament dels Mossos i els comandaments del cos li demanaven que intentés posar el màxim d'agents a disposició dels serveis de carrer, on els policies no es poden substituir. «Els mossos han de ser al carrer, i no custodiant-me a mi», argumentava un comandament per defensar aquesta opció.

Aquest plantejament encara és vàlid, i els responsables d'Interior que ara aposten per la retirada progressiva dels vigilants privats ho admeten. Tenir dos mossos al vestíbul de la conselleria d'Interior, de vuit del matí a deu de la nit i de dilluns a dissabte, significa destinar sis agents a aquest servei. És més car que el servei privat -els agents públics cobren més- i retalla efectius a les comissaries en un moment en què encara no hi ha prou agents per completar el desplegament. Tot i així, la consigna és intentar el procés que ha començat a la seu d'Interior, a la Via Laietana.


Posar fi a la dispersió de seus

28/01/2005Actual seu d'Aigües de Barcelona, al xamfrà dels carrers Diputació i Passeig Sant Joan. Foto QDQ.

Malgrat les dificultats de l'operació per retornar totalment a la policia la vigilància d'edificis públics, hi ha dos factors que els responsables d'Interior interpreten com a favorables en les seves intencions. El primer és la centralització en grans complexos dels serveis territorials de la Generalitat de fora de Barcelona. A Girona ja ha començat el procés per posar fi a la dispersió d'oficines i reunificar totes les delegacions a l'antic hospital de Santa Caterina, al centre de la ciutat. Aquesta operació permetrà que un sol equip de mossos puguin vigilar l'accés a les delegacions de les 17 conselleries.

A Barcelona, el desplegament dels Mossos farà innecessaris els edificis provisionals que ocupa ara el cos. Cada comissaria tindrà els seus agents de porta. I un equip més de porta seria suficient per vetllar per la seguretat de la resta del departament, si progressa l'operació immobiliària dissenyada per Tura: traslladar els càrrecs tècnics i alts comandaments al complex d'Aigües de Barcelona, al passeig de Sant Joan, en una única ubicació per a la conselleria, el Servei Català de Trànsit, la direcció general de Seguretat Ciutadana, la d'Emergències i la de Joc i Espectacles


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Interior vol substituir els vigilants per mossos i policies locals en edificis públics
Go to top of page