La Guàrdia Urbana no exigeix saber nadar als agents de platges PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 11 maig de 2012


Tot i que les platges de Barcelona compten amb socorristes professionals, el desplegament dels Urbans a les platges fa que cooperin en emergències relacionades en l'entorn marítim - A les platges de Barcelona moren ofegades persones cada any

ImageEl cos de policia municipal, tal i com van publicar diferents mitjans fa un dies, ha iniciat el procés per ofertar internament una vuitantena de places per cobrir el grup de platges. No hi haurà cap prova de selecció, i només la voluntat per formar part del grup constitueix la circumstància principal per ingressar-hi. En entorns professionals s'ha qüestionat la precipitació en la creació d'aquest grup i el fet que no s'exigeixi acreditar habilitats mínimes per desenvolupar-se en l'entorn aquàtic.

Segons fonts sindicals, entre els requisits hi ha el de "capacitat per adaptar-se als diversos serveis que es produeixen en la zona de platges de la ciutat" i "capacitat per treballar en equip", però en cap cas s'estableixen proves per avaluar aquestes competències. Tampoc es valora la capacitat de parlar idiomes estrangers.


Proves per als aspirants a la patrulla de Platges de la Ciutat de Laguna, als Estats Units.

El dispositiu de platges de l'Ajuntament de Barcelona inclou un grup de socorristes aquàtics adscrits a la Creu Roja que disposen de la formació i capacitats requerides, si més no el sol fet de treballar en l'entorn costaner és prou raó per exigir capacitats mínimes a la resta de professionals dels serveis de protecció que operen a la zona.

El cas dels herois del Orzan a La Corunya, en que tres agents del Cos Nacional de Policia van morir ofegats quan intentaven socórrer un jove begut que no podia sortir del mar el passat mes de gener, ha representat un punt d'inflexió pel que fa la seguretat marítima i les capacitats dels policies en el medi aquàtic. Tot i això, el tràgic cas de La Corunya va succeir en circumstàncies meteorològiques extremes i de nit, fet que va ser determinant pel desenllaç fatal.

En el cas de la Policia Nacional no es requereix saber nadar, aspecte el qual es troba actualment en revisió, mentre que a la Guàrdia Civil sí que és imprescindible tenir la capacitat de nadar i s'exigeix prova obligatòria i eliminatòria de natació de 50 metres per a l'accés. Moltes policies locals amb platges exigeixen proven de natació per ingressar al cos, i proves addicionals per als agents destinats a platges.

Nou torn horari

En àmbits interns però, la polèmica principal ha estat la implantació d'un nou horari 7x7 per als efectius de platges, que preveu treballar 10 hores diàries durant set dies, i lliurar set dies. La discussió en aquest àmbit s'ha centrat en la rumorologia per la qual el Gerent Delort podria considerar estendre aquest horari a altres unitats del cos, fet desmentit pel mateix gerent en una reunió amb els sindicats fa dues setmanes.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page