El síndic proposa imprimir el TIP al casc dels agents de la BRIMO PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 26 abril de 2012
Redacció │ Barcelona

A una setmana de l'inici d'un maig que s'espera mogut, el Síndic ha qüestionat obertament el funcionament de la Brigada Móbil - En l'informe es recorda que molts cossos de policia al món sí que compten amb la identificació númerica a les peces d'uniformitat

Image
A la cimera del G-20 a Toronto del 2010 la policia va optar per callar qualsevol crítica al desplegament identificant els 20.000 policies als cascs i armilles. Durant els tres dies de la cimera la policia de Toronto va detenir 1118 persones.

Amb motiu de la presentació de l'Informe anual del Síndic de Greuges al Parlament, Rafael Ribó ha dedicat una part destacada a l'anàlisi dels operatius policials del darrer any, amb motiu de l'operatiu de neteja als voltants de Plaça Catalunya i incidents successius. En general el balanç del síndic és molt crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Informe del Síndic de Greuges 2011

Sobre el principi de proporcionalitat i l'ús de la força el síndic afirma que "en moltes ocasions les denúncies dels ciutadans no s'han confirmat al no poder aportar proves, però en altres el Síndic ha constatat que l'actuació policial que s'ha dut a terme no és l'adequada i, consegüentment, no s'ajusta al principi de proporcionalitat".

Al llarg de l'informe s'analitzen breument alguns casos i imatges del 27-M, on es fa un anàlisis aïllat d'aquesta, sense tenir en compte el condicionants operatius, policials i les ordres rebudes pels agents.

Manca d'identificació dels agents de la BRIMO

En aquest apartat, el Síndic transcriu la Llei 10/1994 de la Policia de la Generalitat i el Decret 217/2008, sobre la utilització del número d'identitat professional. En la línia de les explicacions al programa "Salvados" de fa un dies, el Departament d'Interior ha contestat al Síndic de Greuges que el TIP es troba sota l'armilla antibala i antitrauma, fet que com subratlla el síndic de Greuges es estrictament contrari al sentit de tota la legislació aprovada, que a la mateixa llei de la policia de la Generalitat es fonamenta en que exigint la visibilitat del TIP a tots els agents amb única excepció de la uniformitat de gala "es vol aprofundir en la voluntat de facilitar al ciutadans i les ciutadanes l'exercici del dret a poder identificar en tot moment els/les policies".

L'argumentari del Departament d'Interior ha quedat especialment en evidència en aquest aspecte, tenint en compte que les policies d'ordre públic de molts països porten el número d'agent de forma visible sigui a les armilles o als cascs.

Moltes policies han optat per introduir gomets de colors de 15 cm per identificar a quina unitat estan adscrits, números al casc, o bé directament dígits serigrafiats a l'armilla.

Altres assumptes

El Síndic recorda que té en tramitació investigacions per presumptes maltractaments per part de la Guàrdia Urbana en dispositius de venda ambulant així com desenes de queixes per actuació de les respectives grues municipals. Tan mateix el síndic va seguir l'any 2011 actuacions per la disconformitat amb el nomenament interí en la categoria de sergent d'un policial local sense la titulació legalment requerida, i pel fet que alguns ajuntaments van utilitzar dades del NIP/SIP per fer informes d'arrelament sense que hi hagi habilitació legal en aquest sentit.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page