Les empreses d'emergències mèdiques es fusionen per oferir el mateix servei PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 30 desembre de 2004
Un dels objectius de la unificació del 061 i el SEM és equiparar els temps d'assistència a tot Catalunya

EL PUNT / SÒNIA MARSAL . Barcelona

Els tres serveis d'emergències que operen a Catalunya s'unificaran en un de sol a partir de l'1 de gener. L'objectiu que es persegueix amb aquesta fusió és oferir a tot Catalunya el mateix servei i amb el mateix temps d'assistència ja que actualment es donen diferències de nou minuts d'espera de mitjana en funció de si es tracta d'una zona urbana o rural. L'usuari començarà a apreciar els canvis durant el 2005, un cop hagi acabat l'estudi de necessitats que s'està elaborant i s'hagi convocat, per primer cop, un concurs exclusiu per al transport d'emergències. Fins ara era adjudicat amb el transport sanitari programat.


Ara hi ha tres empreses públiques que s'ocupen de les emergències i les urgències a Catalunya: el Servei de Coordinació d'Urgències de Barcelona (SCUBSA), conegut com a 061; Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GPSS), el 061 a la demarcació de Tarragona, i a la resta de Catalunya hi actua el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEMSA). L'1 de gener, però, la Generalitat les unificarà en el Sistema d'Emergències Mèdiques SA, de manera que aquesta empresa passarà a gestionar totes les emergències que es produeixin al territori català. L'objectiu de la fusió, segons explica el conseller delegat de SEMSA, Ricard Armengol, és donar el mateix servei a tot el territori. Un dels aspectes fonamentals és homogeneïtzar els temps d'assistència, que són diferents en funció de si és una zona urbana (al voltant de vuit minuts de mitjana) o si és una zona rural (uns disset minuts), segons dades facilitades per Xavier Jiménez, director de la secretaria tècnica de SEMSA. «Es tracta d'aprofitar els recursos i, per exemple, un dels mitjans d'assistència que tenim és l'helicòpter que, en algun lloc, reduiria el temps d'assistència perquè en una àrea rural potser no hi ha problemes de trànsit però sí de revolts», afirma.

L'únic canvi que comportarà la fusió serà, de moment, de manera interna ja que una única central telefònica, situada segurament a Barcelona, rebrà totes les trucades, manifesta Jiménez. «Aquest canvi es produeix amb el canvi de govern però, en realitat, el projecte ve de més lluny i, de fet, els darrers tres anys el SEMSA i el 061 de Barcelona ja compartíem un mateix gerent», recorda.
El nou SEMSA disposarà d'un total de 43 bases a tot Catalunya, és a dir, 43 llocs on hi ha algun tipus de recurs medicalitzat (vehicles on va un metge), comptant els quatre helicòpters de què disposaran, una per demarcació i que estaran situats a Girona, Tremp, Sant Cugat i Tarragona. Això, sense comptar amb els recursos de Barcelona ciutat, on hi ha 10 ambulàncies medicalitzades i 5 vehicles ràpids -formats per un metge i un tècnic en capacitat per fer trasllats-. Hi treballaran directament 420 persones a banda dels que ho fan indirectament, com els conductors d'ambulància.

A més de la suma de recursos, també es produirà una suma de serveis. Tant el 061 com el SEMSA ofereixen servei d'ambulàncies, assessorament telefònic (a través del 061 i del telèfon de Sanitat Respon), visites mèdiques a domicili per a emergències no crítiques i serveis preventius (quan hi ha, per exemple, manifestacions i festes).


Concurs per adjudicar per separat els trasllats programats i els urgents

Els canvis que s'enceten l'1 de gener no els ha de notar l'usuari. No, fins que estigui enllestit l'informe sobre les necessitats d'emergències, que ha d'estar acabat al llarg del 2005. «Tenim avançat el procés d'obtenció de dades i ara cal treballar-les», comenta el director de la secretaria tècnica de SEMSA, Xavier Jiménez. Un cop s'hagin concretat les necessitats, es convocarà un concurs per designar quines empreses d'ambulàncies faran el transport d'emergències. Per primer cop, aquest servei s'adjudicarà al marge del transport sanitari programat. El conseller delegat de SEMSA, Ricard Armengol, explica que ho faran així perquè «es tracta de dos tipus de transport molt diferents». «Els conductors d'ambulàncies que han d'anar a una emergència han de conduir ràpid. Els que traslladen malalts a fer rehabilitació a un centre sanitari (transport sanitari programat), al contrari. Els primers, a més, han de tenir uns coneixements per atendre l'accidentat de manera adequada», diu .


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Les empreses d'emergències mèdiques es fusionen per oferir el mateix servei
Go to top of page