Telèfons mòbils i xarxes socials: una distracció per la funció policial? PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 08 febrer de 2012
Redacció │ Barcelona

Disposar de telèfon ajuda en situacions d'ombra de la xarxa de comunicacions o per buscar informació d'interès policial, tot i que comença a aflorar el debat entre policies sobre l'ús abusiu de dispositius mòbils i xarxes socials en hores de servei

Image

Les distraccions al volant són una de les principals causes responsables dels accidents de circulació al nostre país. En aquest sentit el legislador ha estat contundent a l'hora de prohibir la manipulació d'objectes i/o la realització de qualsevol activitat -inclosa l'ús de dispositius de telefonia mòbil- que distreguin de la preceptiva atenció al volant. I així ho han aplicat els diferents cossos de policia al conjunt de conductors.

Totes les legislacions en aquest sentit han tingut en compte la tasca policial, eximint a aquests de la prohibició al considerar que la tasca policial exigeix per exemple, manipular la consola de llums d'emergència, equips de ràdio i telefonia, així com ordinadors embarcats.

L'exempció ho és però, única i exclusivament, en l'exercici de les funcions policials i no per enviar missatges particulars de text per WhatsApp, actualitzar o llegir informació a facebook o consultar twitter.

Les exempcions previstes per al legislador motivades per l'especificitat de la funció policial, per les quals s'autoriza a agents de l'autoritat incórrer en conductes perilloses (la manipulació de dispositius mentre es condueix), sembla que ha contribuït a relativitzar entre policies el fet de fer ús del mòbil conduint, per raons estrictament personals, quan a la vegada hi ha el deure de denunciar dites conductes a la resta de conductors.

Avantatges importants de disposar de telèfons mòbils que a l'hora es converteixen en amenaces per als policies

Tot i els esforços de les administracions públiques en millorar els recursos en Tecnologies de la Informació, la realitat és que els dispositius smartphones superen en prestacions a qualsevol dels dispositius que es proporciona oficialment a la majoria de policies. Així permeten enviar foto i vídeo de forma immediata a companys i comandaments (ja sigui per valoració d'un document o per il·lustrar una actuació), la cerca de legislació, la localització de llocs d'interès mitjançant les aplicacions de mapes i connexió a internet.

Si més no, les grans prestacions que a l'hora s'ofereixen per proporcionar informació, oci i comunicació, fan dels telèfons una de les principals amenaces per les possibles distraccions a l'hora de l' autoprotecció i l'exercici amb atenció i concentració de les funcions pròpies de la policia, entre les quals la principal és la vigilància d'espais públics i la prevenció d'activitats delictives.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Telèfons mòbils i xarxes socials: una distracció per la funció policial?
Go to top of page