"L'amenaça més probable per un creuerista és ser víctima d'un delicte a bord" PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 18 gener de 2012


La diversitat de jurisdiccions derivades per la bandera del buc, la nacionalitat de la víctima o aigües del fet delictiu, dificulta que hi hagi un registre únic de delictes a bord dels creuers que permeti avaluar l'estat de la qüestió

Des de l'1 de gener de 2012 les autoritats nord-americanes obliguen als creuers a comptar amb personal format en Tècniques policials, a declarar tots els delictes ocorreguts en aigües internacionals i a comptar amb Tractaments post-exposició a ETS per agressions sexuals


Image

L'Associació Internacional de Víctimes de Creuers és categòrica. Tot i reconèixer l'afirmació de la CLIA (Cruise Line International Association) de que els creuers tenen uns índex de criminalitat més baixos que complexos turístics de terra ferma, l'associació esgrimeix que el medi marítim i el buc en si mateix fan més vulnerables les víctimes en ocasió de robatoris, baralles, agressions sexuals i morts violentes.

En la darrera dècada, 300 persones s'han precipitat per la borda en els 200 vaixells de creuers que hi ha al món -els precipitats inclouen suïcides, homicidis i gent ferida precipitada per tercers en ocasions d'aldarulls. Només l'any passat, la indústria dels creuers van transportar 20 milions de passatgers.

Cruise Vessel Security and Safety Act of 2010

Creuers i seguretat sanitària, de salvament i policial

Es diu del creuerista que cerca diversió en un entorn controlat, tranquil i amb suficient oferta d'entrenteniment. Fer-ho en condicions òptimes de seguretat per a fins a 8.000 persones -entre passatgers i tripulants- que poden transportar els megacreuers, constitueix tot un repte per les navieres.

Els convenis de navegació internacional estableixen tres emergències bàsiques per un buc per als quals ha de comptar amb plans de protecció i personal qualificat: incendi, home a l'aigua i abandonament de la nau. A aquestes, moltes navieres hi afegeixen el d'emergència mèdica. El més habitual però, és que un tripulant o passatger tingui una emergència "policial", sense que existeixi un conveni internacional que estableixi les mesures, equipaments i qualificacions del personal necessari.

L'alta concentració de persones en un espai tancat fa que s'extremin les mesures higienicosanitàries (especialment per fer front al norovirus) i que s'hagi de tenir especial cura en evitar que s'hi reprodueixin les dinàmiques delictives d'entorns urbans com les agressions violentes i sexuals, el tràfic d'estupefaents, els furts i els robatoris.Vídeo de la custòdia d'un passatger violent en un creuer pel Càrib

En relació als actes delictius, moltes organitzacions critiquen que la fotografia de l'estat actual és difícil d'analitzar quantitativament i qualitativament tenint en compte que la pluralitat de països que hi intervenen: el de la bandera del vaixell, el país de nacionalitat de la víctima, i els països que puguin tinguin jurisdicció especial.

Pel que fa l'extinció d'incendis i salvament, tots els bucs compten fins a 5 equips de bombers professionals, amb tot l'equip necessari per combatre el foc i realitzar salvaments al mar. Periòdicament fan simulacres per assegurar el funcionament de tots els dispositius. Així mateix, tots els vaixells de mitjana tenen més de 5000 detectors de fum.

Esforços molt importants de les navieres per assegurar al màxim la seguretat

Image

Sala control al Pont del Norwegian Epic, coberta 13 - La Sala es troba duplicada a la coberta 5, per situacions d'emergència en que la primera no estigues diponible

Les navieres compten amb serveis de seguretat que res tenen a envejar a qualsevol cos de policia. L'objectiu d'aquests és preservar la seguretat de passatgers i protegir els interessos de les seves companyies. Així mateix les empreses de creueres comparteixen intel·ligència sobre passatgers conflictius, per denegar-los el passatge si s'escau, i col·laboren amb les autoritats en investigacions. Les funcions bàsiques del servei d'ordre és mantenir la seguretat, controlar entrades i sortides del vaixell, escorcollar el 100% dels equipatges i respondre a accions criminals.

L'execució de decisions policials als vaixells deriva de les funcions públiques i de representació previstes per al Capità del vaixell, i ostenta la màxima responsabilitat a l'hora de decisions disciplinàries contra tripulants i passatgers, incloent el confinament al camarot o garjoles i les decisions en funcions de policia en defensa de persones i del vaixell.

En l'organigrama dels vaixells, de l'àrea del Pont de comandament -que dirigeix el capità- en depèn directament l'Oficial de Seguretat (SSO Ship Security Officer), que es qui executa les ordres de funció pública, mitjançant cossos d'agents que poden arribar als 50 efectius per als vaixells més grans.

Primera regulació per a la prevenció, detecció, intervenció en fets delictius en creuers i assistència a la víctima: la Cruise Line Safety Act

En relació al personal de seguretat parapolicial dels vaixells de creuers no hi havia fins ara legislació sobre la formació i certificacions que havien de disposar. Amb l'aprovació de la llei de seguretat al creuers, el govern federal dels Estats Units ha introduït l'obligació -efectiva des del 1 de gener de 2012- de que els agents de seguretat estiguin formats en la prevenció, detecció i neutralització del crim, preservació i custòdia de proves del delicte i atenció a les víctimes.

L'atenció a la víctima es fa especialment necessària en circumstàncies d'agressions sexuals, on la llei fins i tot estableix l'obligatorietat de comptar amb el tractament de post exposició a enfermetats de transmissió sexual i facilitar assistència psicològica i mèdica gratuïta.

Altres mesures inclouen l'obligació de comunicar i registrar en un fitxer tots els fets delictius coneguts i denunciats per passatgers i tripulants al Capità en aigües internacionals, per tots els vaixells que atraquin a ports americans, amb independència de la nació on s'hagi registrat el vaixell ni si hi ha jurisdicció nordamericana.

Així mateix, a partir de l'aprovació de la Cruise Line Safety Act, tots els camarots disposen d'una guia amb informació de les autoritats policials i consulars a cada port.

Image

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow "L'amenaça més probable per un creuerista és ser víctima d'un delicte a bord"
Go to top of page