Neuropsiquiatria va rebre l'any passat gairebé un miler de visites d'agents dels cossos de seguretat PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 11 gener de 2012
El Punt Avui

Uns 200 policies i bombers podrien tenir trastorns greus - La majoria de casos detectats són per assetjament extrem o drogoaddicció

Aproximadament uns dos-cents membres dels cossos d'emergència de Catalunya –efectius dels Mossos d'Esquadra, bombers i de Protecció Civil– podrien ser visitats durant el 2012 per especialistes psiquiàtrics perquè estan afectats per un trastorn mental greu que representi un perill per a la resta de companys o la mateixa ciutadania, segons una previsió feta per Interior. L'any passat, uns altres membres dels cossos operatius ja van sumar 947 visites psiquiàtriques –79 al mes–, que han estat facturades a la conselleria d'Interior per l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions, del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona, amb el qual el departament té signat un conveni des del 2010.

En total, la conselleria ha d'abonar 74.980 euros al consorci, la gran majoria (69.825) per visites. La resta són per activitats formatives (2.400.000) i d'un ròssec del 2010 (2.755.000), segons va publicar ahir el DOGC.

Situació desesperada

La gran majoria dels efectius dels cossos d'emergència que van necessitar ajuda psiquiàtrica durant l'any passat la van rebre per casos d'assetjament extrem de caps i companys d'unitat –sobretot en els Mossos d'Esquadra– o per addicció a les drogues, explica Pere Peña, delegat de prevenció del sindicat policial SAP-UGT. “Et trobes casos d'agents que et demanen que els ajudis perquè senten que estan fora de control i poden cometre una barbaritat”, admet Peña, que hi afegeix que fa pocs anys va comptabilitzar fins a 200 policies (el cos té més de 16.000 efectius) als quals havien retirat la pistola per diversos motius, entre els quals hi ha els problemes psiquiàtrics.

Retirar l'arma, adaptació o la segona activitat

Un cop diagnosticat el trastorn, Interior garanteix la continuïtat de l'agent en el lloc de feina sempre que sigui “convenient”, diu Peña, del SAP-UGT. En cas contrari, la conselleria li adapta una nova plaça o el passa a una segona activitat, que pot suposar la retirada definitiva de l'arma. Fonts d'Interior han revelat que s'ha renovat el conveni de col·laboració amb el Consorci, però amb unes condicions econòmiques més “ajustades”.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page