Qüestionen la vigència del conveni de seguretat i un jutge conclou que mossos no poden multar PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 29 desembre de 2011
Redacció │ Barcelona

Actuació molt deficient dels serveis jurídics públics: a instàncies de la part actora en un recurs per una denúncia de trànsit a BCN, l'administració no acredita la publicació del Conveni Marc de coordinació i col·laboració de seguretat pública i policia entre el Departament d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona

Image
Foto © Francesc_2000 a flickr.com

Tal i com publica el diari El Punt Avui, Un jutge de Barcelona ha sentenciat que els Mossos d'Esquadra no poden posar multes de trànsit a la ciutat perquè el reial decret 339/1990 –que aprova el text refós de la llei de seguretat viària– fixa que a les vies urbanes de ciutats les competències en matèria de trànsit pertanyen als respectius alcaldes, i per tant als encarregats de la vigilància, en aquest cas “a la Guàrdia Urbana de Barcelona, i no pas als Mossos d'Esquadra”.

Els Advocats de l'Ajuntament de Barcelona han estat incapaços d'aportar en seu judicial prova de la publicació del Conveni de Seguretat de BCN al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, tal i com estableix l'article 27 de la Llei 4/2003, d'Ordenació del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya, que preveu que els convenis només tenen vigència si se'n fa la preceptiva publicació en els 30 dies posteriors a la seva signatura.

Aquest Conveni és el que faculta als Mossos denunciar per infraccions de trànsit recollides a les Ordenances Municipals, d'acord amb l'habilitació feta en favor de la Policia de la Generalitat per l'Alcalde de Barcelona al novembre de 2005.

En la resolució, el magistrat afegeix que “el valor probatori té diferent abast quan es tracta de denúncies efectuades per particulars o per agents que no tinguin competència en matèria de vigilància de trànsit”. En aquest sentit precisa que la llei recull que qualsevol ciutadà o policia que no sigui guàrdia urbà pot denunciar una infracció de trànsit en una ciutat. En aquest cas, però, la norma precisa que s'haurà de fer verbalment a l'agent més pròxim al lloc dels fets, i que aquest ha d'omplir la butlleta i hi ha de detallar si ha comprovat la infracció. Un mosso és igual que un veí pel que fa a denúncies de trànsit, i requereixen un plus de veracitat.

Tant l'oficina del portaveu dels Mossos com un responsable de l'Ajuntament van assegurar ahir a El Punt Avui que agents de la policia catalana poden posar multes de trànsit a Barcelona, a partir del conveni que es va signar entre les dues institucions el 2005.

En qüestió la publicació del conveni

Sobre aquest conveni, l'advocada del motorista va explicar que en el judici havia exposat que malgrat la difusió mediàtica d'aquest, no ha trobat a cap DOGC del 2005 la seva publicació, i per tant pot no estar vigent o sense desenvolupar normativament. L'advocat de l'Ajuntament no hi va replicar res. Almenys no ho recull la sentència.

A conseqüència de la decisió judicial ha quedat impune les infraccions d'un conductor que va circular en sentit contrari i per sobre la vorera.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Qüestionen la vigència del conveni de seguretat i un jutge conclou que mossos no poden multar
Go to top of page