20-N: cap proposta del PP ni del PSOE per acabar amb les duplicitats a la policia PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 13 novembre de 2011
Redacció │ Barcelona
  • La reforma del model policial continua entre les assignatures pendents de la democràcia espanyola
  • L'any 1999, a la Comissió de Justícia i Interior del Congrés de Diputats, tots els partits reconeixien en un Informe parlamentari la necessitat d'avançar cap a un nou model policial
  • Només IU i BNG proposen unificar totes les policies en un únic servei de policia

ImageTot i l'actual escenari de crisis sistèmica, l'exigència de la UE de racionalitzar les administracions per assolir una major eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis públics, i el fet que els dos principals candidats han estat Ministres de l'Interior, els programes electorals de les properes eleccions no aporten cap solució innovadora per a la racionalització dels serveis de policia de les diferents administracions.

Cap proposta més enllà de les ja habituals màximes "d'enfortir la coordinació i cooperació", propòsits sempre frustrats per la manca de diligència a l'hora d'actualitzar un marc jurídic caduc per la realitat policial sorgida en els 25 anys posteriors a l'aprovació de la Llei Orgànica 2/86 de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat .
Image “España cuenta hoy con una de las mayores tasas de policías por habitante de la Unión. Esta situación supone una fortaleza de nuestro sistema.”
Descarrega el programa de seguretat (118 KB) www.psoe.es

Image “Mejoraremos la coordinación entre todos los cuerpos policiales. Daremos respuesta en todo el territorio sin crear nuevas policías autonómicas.”
Descarrega el programa de seguretat (99 KB) www.pp.es

Image “Exigirem que la Generalitat sigui responsable integral de la seguretat, substituirem el SEPRONA i assumirem Salvament Marítim.”
Descarrega el programa de seguretat (49 KB) www.ciu.cat

Image “La eficacia policial y coordinación efectiva de todos los Cuerpos de Seguridad, Izquierda Unida defiende construir un Nuevo Sistema Policial descentralizado”
Descarrega el programa de seguretat (78 KB) www.izquierda-unida.es/

Image “Prevenció de la tortura i adopció de mesures de gravació vídeo i àudio a totes les zones de custòdia policial”
No hi ha propostes de sistema www.esquerra.cat
Marc normatiu obsolet

La Llei Orgànica 2/86 de les Forces i Cossos de Seguretat -que en el seu moment va intentar racionalitzar l'administració estatal de seguretat unificant el Cuerpo Superior de Policía i el Cuerpo de Policía Nacional en l'actual Cuerpo Nacional de Policía - ha vist el desenvolupament, no previst en el seu moment, de centenars de cossos de policia local i el naixement de cossos autonòmics al costat dels ja existents estatals.

La pluralitat de cossos policials a Espanya i la manca d'una definició clara de funcions i competències s'ha traduït en duplicitats i desatencions, conflictes institucionals per interessos corporativistes o actuacions amb clar despreci al marc normatiu i competencial vigent, amb resultat d'un preu molt car tant per l'impacte pressupostari com per la baixa eficiència administrativa que suposa dita situació.

La triada estatal de guàrdies civils, policies nacionals i duaners

Avui encara, persisteixen conflictes entre els tres cossos estatals: Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia i Servei de Vigilància Duanera, i resulta difícilment justificable la manca d'un full de ruta clar per a, primer, la desmilitarització de la Benemèrita -que no té assignada cap funció militar tot i el seu caràcter castrense-, i segon, per procedir a la unificació de tota l'administració estatal de seguretat.

Tot i la mesura de crear un únic Director General de la Policia i la Guàrdia Civil, i la divisió de funcions per raó de matèria (diferents àmbits competencials) i territori (GC rural i CNP urbà), la realitat ha estat que les interferències i descoordinació en matèria d'investigació criminal s'han mantingut.

Cal tenir en compte que qualsevol decisió orientada a la revisió del model no tindria sentit si no es fa considerant com un tot el conjunt de cossos policials, i especialment tenint en compte la realitat dels cossos de policia local i autonòmics, que han viscut un desenvolupament exponencial que ha superat amb escreix qualsevol expectativa del legislador que va definir el model policial espanyol l'any 1986.

Aquesta manca d'adaptació de la legislació al model que hi ha a la pràctica, no ha impedit que s'hagin dut a terme modificacions a la llei orgànica, tant pel que fa a la mancomunació de policies locals, l'assumpció de noves competències per policies autonòmiques, la creació dels agents de mobilitat en grans ciutats o pel que fa a l'estatut funcionarial dels policies.

Tot i aquesta situació, la bona feina dels milers d'agents i comandament dels diferents cossos de seguretat han fet que en les enquestes del CIS la policia en general continuí sent una de les institucions més valorades dels ciutadans, molt per davant dels partits polítics.

Informe congrés

La manca de propostes és encara més significativa tenint en compte que la Comissió de Justícia i Interior del Congrés de Diputats va dedicar dos anys del 1997 al 1999 a l'estudi d'altres models amb l'objecte textual "d'establir un nou model policial".

Text complet de l'informe

Si bé les opinions dels partits van ser diverses -i sense cap crisis econòmica que fes pensar en manca de recursos públics- la conclusió va ser unànime per als integrants de la comissió: calia afrontar d'una vegada la revisió del model policial espanyol. Una dècada després, i en ple crash que passarà a la història, els partits només semblen capaços d'aplicar retallades líneals a la massa salarial en comptes de procurar una major eficiència en la prestació d'un dels serveis bàsics més importants.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow 20-N: cap proposta del PP ni del PSOE per acabar amb les duplicitats a la policia
Go to top of page