ETA deixa la violència, però no es dissolt ni entrega les armes PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 21 octubre de 2011
Redacció │ Barcelona

Centenars de víctimes -la majoria policies- és el llegat que deixa aquesta banda d'assassins sense escrúpols - "Sense els cossos de seguretat de l'Estat ETA no estaria derrotada" ha afirmat el Ministre de l'Interior

Image

ImageEl ministre de l'interior, Antonio Camacho, ha fet una lloança de la feina de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en el seu paper en la lluita contra ETA. Antonio Camacho, que s'ha reunit aquest divendres al matí amb els principals caps de la lluita antiterrorista, s'ha compromès a continuar treballant amb rigor i sacrifici.

El ministre també ha tingut un record per a les víctimes i ha assegurat que les forces de seguretat vetllaran perquè cap generació més hagi de patir més violència. Ha estat la primera compareixença oficial per part del govern espanyol en el dia 1 de la nova etapa encetada per l'anunci d'ETA que cessa definitivament la lluita armada.

Per la seva banda, també s'espera la compareixença del govern francès. I a Euskadi, l'executiu basc té un consell de govern extraordinari.

Fins ara la classe política ha rebut amb satisfacció general l'anunci, mentre s'espera que l'esquerra abertzale faci pública la seva reacció al comunicat.

La societat basca ha rebut amb els braços oberts el comunicat d'ETA. Un comunicat que consideren transcendental i històric, sobretot perquè l'organització terrorista no ha especificat cap condició per deixar les armes.

Des de la classe política, s'ha rebut amb satisfacció l'anunci de la banda, que posa fi a 43 anys de violència. Tant el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, han rebut el comunitat amb declaracions institucionals, amb un to solemne. Zapatero ha celebrat un anunci que porta a una "nova etapa" i ha reconegut que és una victòria de tots els governs de la democràcia, però, sobretot, de la societat espanyola.

Rajoy ha volgut subratllar que no hi ha hagut contrapartides polítiques a l'anunci del final de la violència d'ETA i que el pròxim pas ha de ser la dissolució definitiva de l'organització.

Més emocionat ha comparegut davant els mitjans l'exministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha assegurat que el nou govern haurà de conduir la nova etapa que ara s'enceta.

El lehendakari, Patxi López, ha rebut el comunicat als Estats Units, on estava de viatge oficial. López torna d'urgència del país i ha convocat per aquest divendres un consell de govern extraordinari a Vitòria per analitzar la nova situació. Des de Nova York, el lehendakari ha afirmat que ETA confirma amb aquest comunicat la seva derrota.

Des d'Euskadi el PNB s'ofereix a l'esquerra abertzale per avançar en el procés de reconciliació de la societat basca. I el PP basc considera que sabrà estar a l'altura que la nova situació requereix.

Prudència catalana

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'hi ha mostrat prudent. Creu que aquesta vegada el camí cap a la pau ja no té retorn però subratlla que cal esperar més gestos de la banda.

Des de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida demana no menystenir l'anunci d'ETA, però creu que encara falta el pas definitiu. Des del PSC, Daniel Fernàndez confia que el comunicat comportarà la dissolució de la banda. El candidat d'Iniciativa al Congrés, Joan Coscubiela, demana consens a totes les forces polítiques per conduir el procés a bon port. La portaveu d'Esquerra, Anna Simó, insta l'estat espanyol a obrir ara un procés de diàleg. Per Simó, cal que l'Estat reconegui el dret d'autodeterminació dels pobles.

Decepció de les víctimes

L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes ha mostrat la seva decepció pel comunicat, perquè no inclou, diuen, cap referència a les víctimes. Qui sí que ha expressat la seva satisfacció per la notícia és la família d'Ernest Lluch, assassinat per ETA l'any 2000. La seva filla Eulàlia ha mostrat la seva alegria, en declaracions a TV3.

Resposta internacional

Mentrestant els Estats Units, tot i el comunicat, continuen mantenint ETA a la llista d'organitzacions terroristes. A més a més, allarguen la mà a l'estat espanyol per seguir lluitant contra el terrorisme.

Pel que fa a les figures internacionals que van participar en la Conferència d'Aiete, Gerry Adams, el líder del Sinn Féin, ha fet públic un comunicat en què celebra l'anunci d'ETA i ha instat les parts a abordar qüestions com la de les víctimes, els presos de la banda terrorista i la desmilitarització.

Els mitjans internacionals també se n'han fet ressò. I també a Twitter, on ha estat "trending topic".

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page