Vivint als peus d'un volcà PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 12 octubre de 2011
Redacció │ Barcelona

A l'ombra del volcà Stromboli hi viuen 550 persones - Fins l'any 1930 hi havia més de 5000 habitants, molts dels quals van abandonar l'illa després d'una forta explosió de la caldera

Image

La crisis volcànica a la illa canària de El Hierro ha centrat l'atenció mediàtica envers un dels fenòmens naturals més espectaculars, i a l'hora més destructius. Justament aquesta particularitat és la que fa especialment singulars els habitants de les Illes volcàniques de les Eòlies, a Sicília. Del conjunt d'illes, totes habitades, en destaca Stromboli, una illa amb un con perfecte, format a partir de les erupcions que s'han mantingut constants des de fa milers d'anys.

ImageStromboli és un dels volcans més actius a la terra, i ha estat en erupció de forma continuada -cada 15 minuts-, d'aquí que els romans el bategessin com el far de la mediterrània. La seva particular activitat ha fet que els geòlegs bategin com "estromboliana" els comportaments semblants en altres volcans. El con perfecte es forma a 1000 metres a sobre del terra oceànic i sobresurt 940 metres del nivell del mar.

Justament l'ascens del con fins a la zona dels cràters és un dels trekkings més populars per seguidors de la vulcanologia, i darrerament per molts turistes. Aquest increment de visitants i especialment el fet que l'illa sigui un nucli de població per 500 persones, van fer necessari l'adopció de plans de contingència davant l'activitat volcànica, i les conseqüències d'aquestes, especialment terratrèmols, caiguda de material piroclàstic, incendis forestals i tsunamis.

Turisme versus seguretat

La pròpia configuració del volcà ha fet que els nuclis de població de Ginostra i Stromboli es mantinguin bastant protegits. Actualment la disposició dels cràters fa que tot el material volcànic i lava que expulsa surti per la Sciara del Fuoco, una pendent lateral que vessa directament al mar. Tot i això, els episodis d'explosions violentes del 2003, 2007 i 2010 i l' esllavissada d'una paret del volcà van provocar incendis a la zona boscosa que envolta la població, la destrucció de cases i un tsunami que va destruir tota la línia de costa.

Image

Tots els ascensos a la terrassa situada cent metres per damunt dels cràters estan permanentment monitoritzats per personal de Protecció Civil, Carabiners i la Guàrdia de Finances. L'illa compta amb un centre de comandament avançat integrat per policies i geòlegs, i tenen com a responsabilitat la monitorització constant de la muntanya, i ordenar l'ordre d'evacuació si s'escau, la qual està calculada per fer-se en 4 hores des de l'activació del pla.

Els instruments de monitorització inclouen estacions sísmiques i gravimètriques, circuit tancat de TV a la muntanya i la població, ús combinat de ràdars i GPS per mesurar moviments de terra, i anàlisis químiques permanent de les fumeroles que surten del volcà.

Les evacuacions mobilitzen tant a les companyies navieres que presten servei de ferri com vaixells de la Guàrdia Costera i helicòpters. Els punts d'evacuació es centren al port de l'illa i als tres heliports repartits per la zona habitada.

Si bé els habitants de l'illa respecten i admiren els seus àngels de la guarda particulars, sovint sorgeixen fortes discussions quan es planteja una crisis volcànica en plena temporada turística, pel fort impacte que suposa per una població que si bé en origen era de pescadors, ara està absolutament bolcada a la temporada turística compresa entre maig i setembre.

Giuliano Caizzone, fill de l'illa de 30 anys i propietari del resturant Il Canneto, explica que viure a Stromboli genera un veritable vincle emocional amb el volcà, i la continua activitat fa que els seus habitants tinguin certa habilitat en la interpretació dels terratrèmols i adonar-se de quan s'apropen explosions destructives. Sembla que tots s'hagin acostumat a les explosions de cada 15 minuts com si es tractessin dels quarts de les campanades de l'església.

Tots els habitants tenen familiars o coneguts que van morir a l'explosió del 1930, sembla que ningú té cap intenció d'abandonar el que molts consideren un dels darrers paradisos de la mediterrània.

Image

El Vesubi, a Nàpols, principal preocupació

Actualment, la preocupació principal de les autoritats de Protecció Civil a Itàlia és la provable erupció del vesubi, als peus del qual viuen actualment més de tres milions de persones. Els estudis indiquen que totes les erupcions d'aquest volcà han estat explosives, la més famosa l'any 79, que va sepultar completament la ciutat romana de Pompeia.

La darrera erupció ha estat l'any 1944, matant a prop de 100 persones per caiguda de bombes volcàniques, així com destruint l'Aeroport Militar de Nàpols, en aquell moment ocupat per la US Air Force. L'activació del pla d'emergència a Nàpols suposaria l'evacuació indefinida de 600.000 persones, i la seva execució es preveu que duraria 7 dies.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page