Cinc dies d'aldarulls posen Scotland Yard al punt de mira polític i social PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 14 agost de 2011
Redacció │ Barcelona

Tot i que les crítiques a la Policia Metropolitana són humanament comprensibles, molts experts creuen que no estan justificades - Un de cada tres ciutadans defensa en una enquesta utilitzar munició real contra accions de pillatge i destrucció

Image

Després de cinc dies desfermant-se una violència anàrquica i escenes de pillatge sense precedents pels carrers de moltes ciutats angleses, a un sentiment d'odi cap als esvalotadors s'hi ha sumat un altre d' incomprensió ciutadana cap a la falta de reacció de la policia davant dels saquejos i assalts.

Una enquesta feta per al diari Sun recull la opinió majoritària que la planificació i resposta policial no van funcionar. Dels enquestats, el 90% creuen que s'havien d'haver fet sortir les tanquetes d'aigua; el 78% creia que calia haver usat gas lacrimogen; el 72% que calia haver disparat amb els Tasers; el 65% que calia haver disparat boles de goma; i fins el tot un de cada tres ciutadans enquestats defensava l'ús de munició real contra. El 77% demana que fos l'exèrcit qui respongués a l'onada de pillatge i assalts. Cap d'aquestes mesures va ser utilitzada aquests darrers cinc dies.

Les crítiques són raonables, però estan justificades? La majoria d'experts creuen que en aquestes circumstàncies concretes, la utilització de les tàctiques habituals en ordre públic haurien fracassat. Així posen l'exemple en canons d'aigua o els gasos: són certament efectiu per dissoldre masses o per ajudar a la policia a "guanyar terreny", però no per utilitzar-ho com a vehicles de resposta a múltiples focus de conflicte que es trobaven en constant moviment. Els assalts a establiments duraven, el que més, quatre minuts abans de ser cremats. Pel que fa al Taser, tot i que molts policies en disposen de dotació, només es pot utilitzar per disparar a distàncies curtes i per respondre a amenaces individuals.

Pel que fa les boles de goma, diferents experts s'han referit al ja habitual problema dels rebots d'aquestes boles i les greus lesions que causa en cas d'impactar a la cara, especialment pel que fa lesions oculars. "Toca una nena 11 anys amb una bola perduda, i a veure la resposta infernal" afirma un policia.

Tot i disposar de canyons d'aigua, cavalleria i fusells llançapilotes, ha estat clar que la policia londinenca ha optat per no utilitzar-los. Sí que ha utilitzat en canvi vehicles blindats per penetrar en les masses i desplegar policies armats.

En certa mesura, un cop passats els esdeveniments moltes persones defensen la cautela en utilitzar determinats mitjans per part de la policia, però també és comuna la percepció de que en certs casos hi hagut falta de reacció. Mike Warden, anterior responsable de la Unitat Armada de la Policia Londinenca, ha criticat durament als seus col·legues per caure en la por de la sobre-reacció, fets que els ha portat a l'altre extrem. D'acord amb moltes informacions, la policia londinenca tenia ordres d'observar i no actuar contra els assaltants. En aquest sentit es qüestiona obertament que l´única experiència en ordre públic de molts gestors policials es limita a dispositius per radicals en camps de futbol.

En la seva defensa molts comissaris londinencs han explicat que aquesta situació era totalment nova. El manual de l'acadèmia no va servir. Els atacs es desencadenaven a partir del mateix patró que els "flash mobs". Missatges reenviats per SMS i xarxes socials inidcant l'objectiu a atacar. Els atacs no duraven més de cinc minuts.

Les primeres hores dels incidents a Londres van demostrar que a l' aparèixer unitats policials, els grups es disgregaven i els esforços policials també. D'aquí la inicial aparença de baix control. De fet, ara es comença a felicitar l'estratègia de la policia d'identificar un per un els esvalotadors, gràcies a les gravacions dels circuits tancats, de fotos fetes per les unitats policials i empremtes dactilars. Amb més de 1000 detinguts, gràcies a les proves de foto i vídeo molts han estat condemnats.

El que podia semblar una broma o quedada d'Internet s'està traduint en sentències que donen conseqüències greus a mig termini per tots els participants als alderulls. I el missatge és clar per futurs brots d'aquest tipus. Potser no seràs detingut en el moment, però sí en el següents dies i amb tot el pes de la llei.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Cinc dies d'aldarulls posen Scotland Yard al punt de mira polític i social
Go to top of page