L'Ajuntament de Moià es declara en fallida PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 30 juliol de 2011
Agències

El municipi es declara en fallida tècnica i anuncia que no podrà pagar les nòmines del centenar de treballadors municipals a partir del mes vinent - Proposen els deixin mancomunar-se amb els municipis veïns per prestar serveis com la policia, supòsit que de moment no accepta Interior per a cap conjunt de municipis

ImageMoià necessita un pla de rescat per sortir del forat en què es troba. El deute del consistori arriba al 400% quan el màxim per poder-se endeutar és del 75%. No hi ha diners ni per pagar les nòmines dels treballadors de l'Ajuntament aquest mes d'agost. Això és el que ha mirat d'explicar l'alcalde als 500 moianesos aquest divendres a la nit en una assemblea organitzada per l'Ajuntament. En la reunió extraordinària, l'alcalde actual de Moià, Dionís Guiteras, d'ERC, ha exposat la situació d'ofec de les finances municipals. Era un dels compromisos electorals del nou govern d'unitat del poble, i s'ha precipitat davant la gravetat de la situació que presenten les arques municipals.La gestió del govern municipal -en mans de CiU durant els últims 28 anys- ha deixat les arques de l'Ajuntament al límit, amb un deute de més de 25 milions d'euros, quan l'últim pressupost aprovat, el del 2009, va ser de 7 milions. El nou govern municipal, format per tots els grups, vol renegociar el deute amb els bancs, i demana el suport de la Generalitat i la Diputació per no allargar la situació de fallida.

L'alcalde té clar que ja no hi ha marge de maniobra per a solucions convencionals. No demanen diners; només suport a les administracions. El consistori es compromet a no generar ni un cèntim més de dèficit, però demana que els deixin constituir ara mateix la comarca del Moianès. Asseguren que així podran mancomunar serveis i compres amb els nou municipis del voltant.

Un mal que s'estèn

El cas de Moià no és únic a Catalunya, on les finances de mig centenar de municipis es troben en una situació delicada. Aquest dijous a la nit, la vicepresidenta, Joana Ortega, es va reunir amb una quarantena de batlles per analitzar la situació. El govern de la Generalitat els ha proposat augmentar impostos, reduir serveis i mancomunar algunes activitats per intentar reduir despeses i obtenir més ingressos.

Mancomunació de policies locals

Tot i que la llei preveu la possibilitat de mancomunar serveis municipals, i en el cas de la policia local expressament previst a la Llei Orgànica 2/1986 en una reforma recent, des del Departament d'Interior no s'atenen les consultes de municipis amb la pretensió de mancomunar les seves policies.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page