Puig defensa al Parlament l'actuació policial a l'acampada BCN i Lleida PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 08 juny de 2011
Redacció │ Barcelona

Reconeix que no es va avaluar bé el “nivell d'agressivitat” d'alguns dels concentrats - Destaca que es va acomplir l'objectiu de retirar materials perillosos i evitar conflictes durant les celebracions de la Champions

ImageEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha defensat aquesta tarda davant el Parlament l'actuació policial del passat 27 de maig a la plaça Catalunya de Barcelona i ha remarcat que es van aconseguir els objectius marcats: “retirar el material perillós” per evitar conflictes durant les possibles celebracions de la victòria del Barça a la Champions. El titular d'Interior ha insistit en què l'operació va ser “necessària i legal”, tot i que ha reconegut que no es va calibrar bé el “nivell d'agressivitat” d'alguns dels concentrats.

Una altra conclusió a la que ha arribat és que revisaran els protocols de coordinació amb la Guàrdia Urbana i que no tornarà a existir un comandament bicèfal en operacions d'ordre públic entre aquest cos i el dels Mossos. “A partir d'ara hi haurà un únic responsable operatiu”, ha anunciat.

Image Compareixença del Conseller (222 KB) Resposta Grups (309 KB)

Image Vídeo de la comissió d'Interior (parlament.cat)

En qualsevol cas, Puig ha assumit tot la responsabilitat de l'operatiu i les seves conseqüències: “Els objectius es van aconseguir: vam retirar el material perillós i el dia 28 no hi va haver conflictes”. “Jo no podia obviar el risc d'incidents durant les possibles celebracions i no ho vaig fer. Era la meva responsabilitat”, ha sentenciat.

El conseller també ha lamentat el danys que pugui haver patit la imatge dels Mossos, però ha negat algunes “informacions i valoracions que no s'ajusten a la realitat”. En concret, ha desmentit que la policia hagués atacat una persona discapacitada i un indigent, o que una altra hagues resultat ferida greu. En canvi, ha indicat que circulen per Internet fotografies de Mossos, identificats amb els seus noms, i que alguns han patit amenaces.

Operatiu qüestionat

Ja en el torn de preguntes, el diputat del PSC Joaquim Llena ha lamentat la manera com es va dissenyar i executar l'operació i ha ressaltat que aquesta havia generat desacord entre els Mossos i la Guàrdia Urbana. “El conseller és l'únic responsable de l'operació més irresponsable dels mossos, pels resultats i per no reconèixer l'evidència”, ha etzibat. Els socialistes, ha avançat, no demanaran la dimissió per aquests fets però ha advertit Puig d'haver “acumulat massa targetes grogues en poc temps”.

Per la seva banda el parlamentari popular Pere Calbó ha indicat que abans de reprovar la policia cal fer-ho amb aquells “que transgredeixen les lleis”. En aquesta context, ha assegurat que molts ciutadans “no van entendre per què interior va permetre la concentració” després de la resolució de la Junta Electoral Central desautoritzes les acampades durant la jornada de reflexió. Tot i així, ha opinat que Interior hauria d'haver fet una “tasca pedagògica prèvia” amb els acampats sobre els possibles incidents.

De totes maneres, ha considerat que l'operació va estar mal planificada pel dia que es va triar, la falta d'efectius i la descoordinació entre els cossos policials.

Violència policial

Molt més contundent ha estat el diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, que ha demanat la dimissió de Felip Puig per la violència de l'operació i ha afirmat que la “intervenció va ser injusta i innecessària”.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Puig defensa al Parlament l'actuació policial a l'acampada BCN i Lleida
Go to top of page