La policia alemanya entrena voltors per localitzar cadàvers PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 05 juny de 2011
Redacció │ Barcelona

Amb aquesta iniciativa s'intenta donar solució a aquells casos en que era necessari escorcollar àrees molt extenses per a localitzar cossos amagats i en que resulta impracticable utilitzar gossos

ImageEls tres voltors han rebut el nom de Sherlock, Miss Marple i Colombo. Els seus punts forts són l'agudesa visual i la capacitat de localitzar animals morts. Si més no, el seu punt feble és també la seva particular funció en la biodiversitat com a au de rapinya carronyaire: alimentar-se d'aquestes restes. És en aquest darrer aspecte concret en el que treballen especialistes per tal de formar-los en la tasca policial.Per als entrenaments la policia alemanya ha utilitzat parts de cadàvers procedents de dipòsits, fet que ha generat una forta polèmica ètica. Discussió que no només inclou les pràctiques, sinó que ha provocat un fort debat públic sobre la conveniència d'utilitzar aus necròfagues -equipades amb anella dotada de càmera i gps-, amb el consegüent risc de que es mengin el cos del delicte abans de l'arribada dels policies.

De moment els exercicis dels d'aquests particulars ornitodetectius es realitzen en una reserva al nord de Hannover. L'oficial Rainer Herrmann, responsable de l'experiment, està convençut que s'aconseguirà millors resultats que amb la unitat canina. L'experiment ja ha fet que oficials d'enllaç de la policia d'Àustria i Suïssa s'hi hagin interessat.

A preguntes dels periodistes, l'oficial de policia va reconèixer que la idea va sorgir després que un membre de la unitat d'investigació de la policia alemanya veiés un documental sobre aquesta au i fes un memoràndum amb la proposta. A la investigació hi col·laboren els Zoos alemanys i austríacs, que han cedit els ornitodetectius en pràctiques.

El principal problema: els voltors trencaossos se'ls empassenTreball en equip

Lluny del que diuen algunes informacions periodístiques, els voltors no localitzen els cadàvers únicament per l'olfacte sinó principalment pel treball en equip entre, com a mínim, tres aus. Són capaços de detectar visualment restes des de 3000 metres d'alçada. La cooperació en la investigació és doncs la millor estratègia que disposen per a localitzar cossos.

El pirineu català una bona cantera

A la primavera de l'any passat es va confirmar el primer naixement d'un pollet de voltor negre(Aegipus monachus) al Pirineu, a la Serra del Boumort. L'espècie havia desaparegut però a conseqüència d'un programa de re-introducció s'ha aconseguit que s'estableixi. Amb aquest naixement, els pirineus catalans són actualment l'únic lloc d'Europa on es poden trobar les quatre espècies d'aus carronyaires.

Tenint en compte que la presència de voltors i trenca-ossos són espècies sensibles, es tracta d'un bon indicador de la qualitat dels ecosistemes. I a l'hora és una bona notícia per la policia catalana, que cas que progressin els treballs dels colegues alemanys, podrien proveir-se directament del Pirineu català.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page