La descoordinació policial va afeblir el dispositiu de divendres PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 31 maig de 2011
AVUI / El Punt - Josep M. Flores

La invasió massiva de la plaça va obligar la policia a retirar-se precipitadament per protegir-se

Image

L'operació policial que van dur a terme divendres passat els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana per netejar la plaça de Catalunya i que va acabar a garrotades amb els acampats es va haver d'avortar precipitadament arran dels errors del dispositiu que van facilitar la invasió massiva de persones a la plaça. La caiguda de la línia de defensa que impedia l'entrada de gent al centre de la plaça de Catalunya des de l'accés del monument al president Macià va obligar els comandaments policials a ordenar l'evacuació immediata de tots els agents perquè davant de tanta gent ja no podien garantir ni l'ordre públic ni la seva pròpia integritat física. De fet, un escamot de la brigada mòbil dels Mossos va haver d'abandonar la plaça disparant salves amb l'escopeta per protegir-se dels manifestants.

Les imatges preses pocs instants abans que caigués la línia de defensa policial que impedia l'accés des del monument a Macià mostren que un escamot dels antiavalots de la Guàrdia Urbana resta format al mig de la plaça sense intervenir, tot i la demanda específica que li va fer un dels màxims comandaments dels Mossos que coordinava el dispositiu. “Aquí no es mou ningú mentre no ho digui jo. Tothom quiet!”, va respondre el cap de l'escamot a l'intendent dels Mossos que havia reclamat el seu suport en veure's desbordat. Quan finalment els urbans van decidir actuar per ordre d'un altre superior, la situació ja estava desbordada i va ser impossible contenir els centenars de persones que pressionaven per entrar a la plaça i que ho van acabar aconseguint.

Segons alguns experts policials consultats per aquest diari, les friccions entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra són habituals sobretot en dispositius d'ordre públic perquè cap cos es vol sotmetre a les ordres de l'altre, i al final cadascú acaba anant a la seva.

Tampoc no ajuda la formació que rep cada cos en matèria d'ordre públic: els Mossos es formen a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya seguint els seus propis protocols, mentre que la Guàrdia Urbana rep formació del Cuerpo Nacional de Policía. La competència en ordre públic depèn en primera instància dels Mossos i la Guàrdia Urbana només hi intervé quan es vulnera alguna ordenança municipal. Divendres, el dispositiu l'integraven 200 mossos i 100 urbans.

Nota: des d'aquest any la formació de la Unitat de Policia Administrativa i Seguretat de la Guàrdia Urbana ja es fa a ISPC, per instructors de la Brimo.

Declaracions de el conseller a els Matins

El conseller de l'Interior, Felip Puig, ha tornat aquest dimarts als mitjans de comunicació per donar explicacions sobre l'operació neteja de divendres passat a la plaça Catalunya. En aquest cas, a TV3, Puig ha fet referència als possibles errors de l'operatiu policial i a la descoordinació que hi va haver entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana divendres passat durant el desmantellament de l'acampada a la plaça de Catalunya. Puig ha assegurat que es podria “millorar” la coordinació entre els dos cossos policials i que per això revisaran tot l'operatiu i els possibles problemes que s'hi van produir.

Amb tot, Puig ha considerat que “no és positiu obrir un conflicte sobre la descoordinació policial” perquè “prou difícil” va ser pels Mossos, la Guàrdia Urbana i les brigades de neteja de l'Ajuntament de Barcelona.

La intenció del govern català, segons ha explicat el titular d'Interior, és fer una nova llei de la policia catalana i de la policia local per millorar la coordinació i evitar la duplicació de cossos i actuacions.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page