L'equip de Trias es proposa crear una xarxa de punts d'informació policial i oficines de denúncies PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 26 maig de 2011
Redacció │ Barcelona

Podria tractar-se d'una solució mixta de desplegament de microcomissaries semblants als "kobans" japonesos i vehicles-camions comissaria mòbils - L'objectiu de la mesura seria enfortir la prevenció, incrementar la percepció de seguretat i millorar el servei d'atenció als veïns

Image
Un dels 6.000 kobans que hi ha al Japó

Durant les setmanes prèvies a la campanya electoral, l'equip de la regidora Mercè Homs va distribuir fulletons en què s'anunciava la proposta específica per Ciutat Vella d'implantar una policia de barri real i una xarxa de punts d'informació i denúncia a peu de carrer. La proposta persegueix millorar l'actual desplegament de policia de proximitat de la Guàrdia Urbana. Fins ara moltes iniciatives de policia de barri en gran ciutats han fracassat per la manca d'adscripció permanent d'agents concrets en un Sector Policial Operatiu determinat.

Segons ha pogut saber webpolicial de fonts de CiU, la proposta de la regidora Mercè Homs es podria veure modificada per raons pressupostàries, en el sentit de que per materialitzar-la s'utilitzaria vehicles-comissaria que s' instal·larien en unes franges horàries i dies concrets, fent-los coincidir en hores d'alta utilització de l'espai públic o dies de mercat -de forma semblant als Punts Blaus Mòbils de Reciclatge. Tot i així no es descarta que en determinades zones de ciutat vella s'opti per els locals fixes.

ImageVehicles comissaria

Les possibles ubicacions itinerants apuntades per aquests vehicles comissaria inclouen els Jardinets de Gràcia, Plaça Francesc Macià, Rambla del Raval, Plaça de la Catedral, Passeig de Joan de Borbó i Sagrada Família. D'altre banda, i segons aquestes fonts, es podria ubicar de forma permanent un vehicle a la Plaça de Catalunya.

El desplegament actual a Barcelona

Actualment el desplegament de la policia a Barcelona es basa en una doble xarxa de comissaries d'Urbana i Mossos ubicades per districtes, i a l'hora els districtes es divideixen en SPOs -Sectors Policials Operatius-, coincidents amb cada un dels barris, que és l' àmbit d'actuació al qual s'adscriuen patrulles i motoristes.

La Guàrdia Urbana de Barcelona disposa amb una xarxa de 10 comissaries de districte, de les quals només 4 obren 24 hores i funcionen com Oficina de Denúncies. A banda es compta amb 5 llocs d'informació a les platges de Barcelona. Pel que fa als Mossos d'Esquadra, es compta amb una comissaria per districte, obertes totes les 24 hores, més la subtarrànea de Plaça de Catalunya, essent una de les més visitades per turistes i oberta només durant el dia.

Es dóna el cas que el fet del doble model de policia barceloní suposa moltes duplicitats i desatencions per la ciutadania: el ciutadà s'ha de dirigir a comissaries diferenciades segons quin sigui el tràmit i tipus de denúncia, i a l'hora es dupliquen els costos de lloguer i manteniment de locals. Actualment el cost aproximat de lloguer d'una comissaria de Mossos d'Esquadra és 1m€ a l'any.

Japó basa la seva seguretat en microcomissaries de barri i no pas per districte

Al país nipó es produeixen només 0.05 robatoris anuals per cada 1000 habitants, taxa un 400% inferior a la que té Barcelona en aquests moments. Una part d'aquest èxit, a banda de factors culturals, s'atribueix al desplegament de les 6.000 minicomissaries que tenen repartides per tot el país.

Aquestes dependències de policia de barri anomenades kobans, desplegades en entorns urbans i que estan permanentment ocupades per policies, tenen com a funció principal la prevenció i el contacte amb la comunitat, i constitueix la base dels agents de proximitat d'aquell territori. L' àmbit de territorial equivalent seria el Sector Policial Operatiu en comptes dels Districtes, com es fa actualment a Barcelona. A títol d'exemple, aplicant el model japonès, en el cas de Ciutat Vella hi hauria cinc d'aquestes dependències de barri (Gòtic, Sant Pere i Santa Caterina, el Born, Ciutadella-Comerç i la Barceloneta) a banda de la comissaria de districte a la Rambla.

Tot i que Japó compta amb una ràtio de 1,8 policies per mil habitants (a BCN és 4,9 per 1000), s'aconsegueix una notòria presència gràcies al fet que hi ha una única policia, i que un 20% de tots els efectius es troben en les comissaries de barri distribuïdes per tot el país.

Els policies destinats en les microcomissaries o koban surten a patrullar pels seus barris a peu, en bicicleta o motocicleta, s'ocupen de mantenir el contacte amb tots els veïns de la zona assignada i recullen denúncies i atenen al públic. Això es fa amb equips de tres a quinze agents, els quals es corresponsabilitzen de la gestió d'un territori inferior al barri.

Entre els objectius dels kobans hi ha:

  • Formar part de la comunitat local i dedicar-se estretament a les activitats de la vida quotidiana i seguretat dels residents.
  • Vigilància intensiva d'espais públics, places i mercats municipals
  • Oficina de Recepció de Denúncies i Atenció al Ciutadà (ORDACs)
  • Respondre a emergències a nivell de barri (accidents, robatoris …)


Model exportat en d'altres països

El sistema de minicomissaries o kobans ha estat adaptat amb èxit a la metropolis de Singapur, i s'ha fet implantacions similars a Boston, Philadelphia, Chicago i Washington.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow L'equip de Trias es proposa crear una xarxa de punts d'informació policial i oficines de denúncies
Go to top of page