El 80% de les víctimes d'assassinat a BCN són paquistanesos PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 24 maig de 2011
Redacció │ Barcelona

D'acord amb les dades recollides per mapa.policia.cat, la immensa majoria de les víctimes d'homicidis -durant el primer semestre de 2011- a la regió metropolitana Barcelona eren estrangeres, i el 80% d'aquests paquistanesos

Image

La particular crònica negre pels paquistanesos de Barcelona començava la nit de reis a la plaça de Catalunya, on va morir un jove apunyalat en el transcurs d'una baralla entre membres d'aquesta comunitat. A finals de Gener va aparèixer en un pis sobre-ocupat un altre jove mort a cops pressumptament a mans dels seus companys. Així s'han anat repetit 7 homicidis i nombroses pallisses entre membres d'aquesta comunitat, essent el darrer episodi l'assassinat ahir al migdia a boca de canó d'un dependent al barri de Les Corts.

Al febrer, en el transcurs d'un assalt a un pis del barri de Sant Roc en el que vivia una família va morir una dona paquistanesa i va resultar greument ferit el seu marit. El març començava amb el brutal assassinat d'un comerciant del carrer Sant Pere Més Alt que va causar un gran impacte a Ciutat Vella, i un dies més tard s'hi va afegir la troballa del cadàver d'un jove lligat i amb signes de violència al carrer Agricultura.

Els mòbils dels crims, a excepció del cas de Sant Pere Més Alt, semblen motivats per ajustament de comptes, fet que ha causat preocupació en àmbits policials per l'extrema violència utilitzada en molts casos.

Image

La realitat demogràfica dels paquistanesos a Catalunya

La província de Barcelona concentra el 56% dels pakistanesos empadronats a l'Estat espanyol, i el 80% dels de Catalunya, que la gran majoria dels quals viuen al barri barceloní del Raval, segons dades de la Direcció General per la Immigració de la Generalitat.

Els 32.252 pakistanesos empadronats a Catalunya, que també s'han establert a les Terres de l'Ebre, responen al perfil d'un home de 30,4 anys -hi ha una mitjana de 635 homes per a cada 100 dones, i de 1.154 homes a la franja dels 30 als 44 anys-. Justament aquest perfil coincideix amb el de les víctimes de molts dels crims.

Desenvolupen tasques no qualificades a sectors com la construcció, l'agricultura, els serveis i els petits negocis; es casen, majoritàriament, amb persones autòctones -45 de les 50 dones pakistaneses que van casar-se el 2009 ho van fer amb catalans, i els seus compatriotes també van preferir-les-.

L'atur entre el col·lectiu va augmentar més d'un 50% el 2009 -va triplicar-se entre les dones pakistaneses-, mentre que l'any passat van mantenir-se les xifres de desocupació i va créixer fins al 41% el nombre d'afiliats a la Seguretat Social.

El nombre de pakistanesos empadronats a Catalunya ha passat dels 1.212 edel 1998 als 35.252 del 2010 -uns 7.000 dels quals hi són de manera irregular-, i el seu creixement va disparar-se el 2001, coincidint amb una regularització extraordinària d'immigrants per part de l'Estat.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page