Puig i Trias es comprometen a "definir" model policial i assolir un Pacte de Seguretat per 15 anys PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 20 abril de 2011
Redacció │ Barcelona

ImagePle absolut a la taula rodona "Un nou model de seguretat per Barcelona" celebrada aquest dilluns, en la que Felip Puig i Xavier Trias van desgranar els eixos principals de les seves polítiques en matèria de seguretat ciutadana, civisme i convivència a la ciutat comtal per als propers 4 anys. L'èxit de la convocatòria va fer necessari habilitar la sala annexa de l'auditori de la Pompeu Fabra.

Entre el públic hi havia tot l'equip de la Conselleria d'Interior, quadres directius de CiU, comandaments de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, ciutadans, analistes del CEEC amb Miquel Sellarès al capdavant, i un grup significatiu de patrullers de la Policia de la Generalitat i de la Policia Local.

Puig començava el seu discurs referint-se a la "llavor mal germinada que ha deixat el maig del 68: la transgressió destructiva" i a la necessitat d'esborrar aquesta imatge que s'exporta de la ciutat i acabar amb la sensació d'impunitat que regna actualment. Realitat que segonsTrias s'ha estat negant els darrers vuit anys per part de l'actual govern municipal.

Diagnostic clar i incidència de la immigració no regularitzada

"Les dades són les que són", va afirmar Puig en relació a la delinqüència a Barcelona. "D'un 2009 molt dolent s'ha passat a la contenció de la situació", tot i que considera que la percepció d'inseguretat és baixa per l'associació de determinats fets delictius al turisme. En aquest sentit va explicar la nova iniciativa de recollida de denúncies als mateixos establiments hotelers. Trias va afegir que aquesta iniciativa, tal i com es fa a Madrid, calia sumar-hi la Policia Local.

Puig va afegir que un altre dels factors que han contribuït a l'augment de la delinqüència, subratllant "un més", ha estat l'onada d'immigració no regularitzada, i va recordar les dades de que la majoria de multi-reincidents de la ciutat són forans i que la població reclusa estrangera ha patit un augment exponencial.

Per fer front a aquesta situació, Puig i Trias s'han proposat deixar de banda les "polítiques declaratives" i passar a l'acció, millorar la interacció entre els cossos, impulsar polítiques transversals de seguretat i donar major cobertura legal i política als policies de Barcelona, aspecte especialment subratllat pel Conseller d'Interior. Per la seva banda, Trias ha exigit que les valoracions del treball policial i les seves correccions no es facin en públic, i així mateix ha avisat que es es prescindirà d'aquells comandaments que no s'entenguin entre ells "tant dels uns com dels altres" en referència explícita als dos cossos.

L'objectiu de la Conselleria i Trias és clara pel que fa Barcelona: reorientar les polítiques de Seguretat Ciutadana, revisant el paper de CME i GUB, i per l'altre, recuperar l'espai públic per la ciutadania, fent referència al cas de Ciutat Vella. En el balanç sobre la Guàrdia Urbana fet per Xavier Trias, ha estat molt crític amb l'actual cap de la Guàrdia Urbana Xavier Vilaró i el cas del cop de pilota, i a l'hora ha denunciat que des de l'any 1987, la GUB només s'ha incrementat amb 300 agents, i no 1000 com defensa l'actual consistori, explicant que s'han cobert jubilacions però no s'han creat noves places. En aquest sentit ha denunciat l'envelliment de la plantilla, l' excés d'hores extraordinàries, l'alt absentisme laboral que situa al 10% i la mala distribució territorial dels agents. Així mateix ha subratllat la importància de que la GUB tingui el paper que ha de tenir, afirmant que "no té sentit que vulguin fer el mateix que els mossos", amb assentiment del Conseller.

Finalment Trias ha explicat que reivindicarà tots els mossos que falten a Barcelona, amb "plena lleialtat institucional a la Generalitat", i que s'agafa al pacte del Ple de l'Ajuntament de 2,5 mossos per mil habitants i 2 policies municipals per mil habitants. Puig s'ha compromès a destinar a BCN el 25% dels propers 2000 mossos.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page