El Conseller descarta la fusió i s'inclina per mantenir dos cossos realitzant el servei bàsic PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 20 abril de 2011
Redacció │ Barcelona

Recomana obviar el desideràtum utòpic "d'un territori, una policia", tot i reconèixer els avantatges que suposaria - Felip Puig declara que sèries de TV com CSI poden haver influenciat les PLs per tal de pretendre convertir-se en policies integrals

ImageNo hi haurà reforma en profunditat del model i en tot cas es farà una revisió del catàleg de funcions i es reforçarà la cooperació, han anunciat Felip Puig i Xavier Trias en la seva ponència sobre el "nou" model de seguretat per Barcelona.

Si només fa unes setmanes, en un fòrum d'UGT Puig afirmava que es descartava el model holandès (fragmentar tots els cossos i integrar-los en les Regions Policials) i que el debat es centraria en la unificació o una major cooperació mantenint la dualitat PL i CME, ara fa dos dies el conseller va rebutjar de ple una hipotètica fusió o prestació integrada del servei bàsic de policia. Per contra, la majoria dels professionals creuen que cal fer una reforma en profunditat per evitar duplicitats i desatencions, així com evitar el malbaratament dels recursos públics.

"En termes nuclears, dir-los que no em plantejo la fissió. Tenim dos grans cossos de policia a Barcelona: la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. A Europa estan de tornada amb algunes fusions que s'havien fets fins ara. Aquí a Catalunya ho veig inviable per les resistències dels mateixos cossos, de professionals i legislatives". Declaracions que contrasten amb la invitació del Conseller "a superar les resistències corporativistes en la revisió del model", fetes només fa tres setmanes en unes jornades sobre el sistema de seguretat pública de Catalunya.

El conseller ha afirmat que transcorreguts 5 anys del desplegament a Barcelona ciutat i havent quedat superat el marc legal de la Llei 16/1991 de PLs tant com la 10/1994 de Mossos, cal fer una revisió crítica del sistema de policia. En aquest sentit ha avançat que defensarà la complementarietat i la coordinació de les dues policies, afinant la convivència, i obviant el desideratum utòpic d'un territori una policia, tot i reconèixer les avantatges que suposaria.

El mateix Conseller ha qualificat de paradoxal el fet que hi hagi patrulles de dos cossos policials, però que s'intentarà millorar el treball conjunt revisant el marc competencial de cada cos i la graella de serveis assignats a cada policia. En aquest sentit, el Conseller s'ha referit a que la Guàrdia Urbana, "possiblement influenciada per la TV, vulgui fer tasques de CSI o d'ordre públic, però això no és possible".

Felip Puig ha resumit la seva estratègia en millorar l'eficàcia i l'eficiència del sistema de seguretat, posar en marxes polítiques transversal i de prevenció del risc, millorar els recursos, els efectius, propiciar un "major encaix piramidal" i assegurar els intangibles, referint-se al prestigi dels cossos policials.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page