De com pervertir el sistema amb policies "low cost": els vigilants municipals PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 08 abril de 2011
Opinió │ Jordi Martínez i Vicens, Cap PL Sant Fruitós de Bages

ImagePer descomptat tot son opcions legitimes , i mes en un moment de crisi econòmica en la que cal que els gestors de l’administració faci mans i mànigues per donar servei amb uns minsos pressupostos. Però no em puc estar de posar de manifest una certa perversió del sistema. L’existència de vigilants es una figura reconeguda en al llei 16/91 de policies locals en la que el legislador va cedir davant la nombrosa existència plausible d’aquest cossos i davant la realització d’unes funcions internes i de control administratiu molt determinades que res o poc tenen a veure amb la vigilància d’espais públics en clau de seguretat ciutadana, a la que els ajuntaments estan obligats per la corresponent assumpció de responsabilitat en el sistema de seguretat publica.

Image

Un vehicle de vigilants municipals logotipat igual que un de policial.

Clar que a ningú se li escapa que si un vigilant observa un fet delictiu actuarà, que la seva presencia permet visualitzar una persona uniformada, moltes vegades conscientment similar a l’uniformitat de la Policia Local, però això es donar unes expectatives a la ciutadania que realment no es podran dur a terme. No cal esser un tècnic en seguretat , si no senzillament tenir una mica de sentit comú per veure quines possibilitats de supervivència te un vigilant , sol , sense arma, sense radio que el comuniqui amb un altre agent o policia, dins d’un vehicle pintat com el de la policia local ( i fins i tot en alguns casos amb el nom de “policia”) davant un grup de persones decidides a perpetrar un robatori ( per exemple de coure o en una explotació ramadera ) i que considerin aquest “policia” un destorb en el seu objectiu.

Cal dir les coses per el seu nom i no ruboritzar-nos en les nostres decisions, si no es vol policia i que la responsabilitat en seguretat sigui exclusiva d’un altre administració, doncs no es vol. Si es volen vigilants per el trànsit, les ordenances i vigilar l’ajuntament, dons bé es una opció, però no permetem que es confongui amb un cos de policia. El que no es pot pretendre es tenir un cos de policia local “low cost”. Vagi per endavant el meu respecte per tots aquest professionals que moltes vegades tenen que suplir amb formació personal, la que no tenen del Institut de Seguretat Publica ( ja que no estan obligats a passar per l’escola de policia i nomes hi ha un curs voluntari), assumir rols que no els pertoquen però als que es veuen obligats per les circumstancies i la manca de mitjans per valor ( o es inconsciència ? ).

Jordi Martínez i Vicens

Especialista en Seguretat Ciutadana, Risc i Emergències per L’Institut Internacional de Postgrau de l’UOC. Cap de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page