Tres vies: fragmentació (descartat), fusió o col·laboració més estreta PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 01 abril de 2011
Redacció │ Barcelona

Passades les eleccions municipals de maig, el Govern plantejarà una nova llei integral de la policia que millori la col·laboració - Puig exigeix superar "l'estreta visió" corporativista dels diferents cossos policials

ImageEl conseller d'Interior, Felip Puig, va explicar dimarts que plantejarà en un període de dos anys una revisió de la llei de la policia de Catalunya que afrontarà el repte de definir el model de policia integral establint nous criteris de coordinació i complementarietat. En la clausura de la I Jornada sobre el Sistema de Seguretat i Polítiques Públiques d'UGT, Puig no ha tancat la porta que pugui haver un nou model en el qual es fusionin els Mossos d'Esquadra i les policies locals, si bé aquest no és el model que en principi es plantejarà.

Així, els tres models 'a priori' possibles per a la nova llei són el de la "fragmentació" dels diferents cossos --que ja ha descartat--, el de la fusió i el de la col·laboració més estreta.

  • Fragmentació (model holandès o britànic): desaparició de tots els cossos existents i creació exnovo d'un cos únic a cada Regió Policial (a partir de la integració de tots els efectius destinats) i creació d'un cos supraregional de suport.
  • Fusió : incorporació, en bloc o per pobles i ciutats determinades, de les PLs al Cos de Policia de la Generalitat.
  • Col.laboració més estreta: articulació real de polítiques de coordinació, homogeneïtzació d'uniformitat, recursos i procediments, distribució de funcions evitant duplicitats i/o desatencions.


A més d'aquesta llei, es revisarà la del sistema de seguretat pública de Catalunya, per millorar l'organització amb l'objectiu final de "garantir als ciutadans la llibertat", en un context de globalització i de crisis.

"Volem un model més eficaç i integral", ha argumentat Puig, que creu que aquest és el moment, després del nou Estatut i el desplegament dels Mossos.

En aquest sentit, el conseller vol que se'ls transfereixi als Mossos competències que ara tenen altres cossos com la protecció de la naturalesa i la seguretat de ports i aeroports perquè sigui "una policia de país".

Per tirar endavant la nova llei el conseller ha admès que hauran de buscar equilibris en els partits i els sindicats, de manera que al secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, li ha demanat "més compromís".

Segons Puig, hauran d'esperar a després de les eleccions municipals per obtenir la col·laboració dels diferents actors, i aconseguir superar "l'estreta visió" corporativista, a més de comptar el sistema judicial i els col·legis professionals.

Álvarez li ha demanat poder participar més en les decisions sobre les polítiques de seguretat perquè els cossos policials se sentin "coresponsables" a l'hora de fer el seu treball.

Alhora, ha lamentat que "en el passat hagués gent que es va escaquejar de defensar" els Mossos, cosa que, segons ell, no és bo per al país.

LA URBANA, POLICIA JUDICIAL

Durant la jornada, la regidora de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp, ha vaticinat que la Guàrdia Urbana està preparada per fer el "següent pas" i actuar com a policia judicial i de seguretat.

Per a Escarp, la policia municipal hauria de poder actuar contra els robatoris a la ciutat, a més d'aprofundir més els mecanismes de coordinació en investigacions majors.

Segons ella, després d'haver aprofundit en la policia de proximitat, ara queda un espai per recórrer en l'especialització i així combatre millor el petit delicte que dóna "mala vida" a la ciutadania.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Tres vies: fragmentació (descartat), fusió o col·laboració més estreta
Go to top of page