Lleida estrena la nova caserna de la Guàrdia Urbana i salda així un deute històric PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 20 març de 2011
Redacció │ Barcelona

El nou edifici de 5.400 metres quadrats engloba tots els serveis i disposa de les últimes tecnologies - La inauguració coincideix amb la commemoració del 165 aniversari de la fundació del cos

Image

Aquest divendres s'ha inaugurat la nova caserna de la Guàrdia Urbana de Lleida, ubicada on fa dos anys es va enderrocar l'antic edifici. La infraestructura incorpora per primer cop a la ciutat tots els serveis de seguretat de la policia local i l'atenció ciutadana. L'edifici, de més de 5.400 metres quadrats, té una capacitat per a 400 agents. Una aposta de futur, ja que actualment Lleida en té 250, cent més que fa 7 anys. L'obra ha costat 11 milions d'euros per construir un edifici que, com s'ha pogut veure durant la inauguració, ja és del tot operatiu. Segons l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, amb aquesta infraestructura s'ha saldat un deute pendent a la ciutat.

L’alcalde de Lleida Àngel Ros, ha inaugurat la nova Caserna de la Guàrdia Urbana al carrer Salmerón, un edifici de 5.400 metres quadrats, amb capacitat per a 400 agents i dotat amb les últimes tecnologies, com ara, el control d’accés amb emprempta dactilar. El nou equipament és un pas més en la modernització i ampliació dels serveis de seguretat ciutadana a Lleida que, en els darrers quatre anys, ha passat de tenir 175 agents als 250 actuals.

La ciutadania podrà conéixer les característiques de la nova Caserna de la Policia Local els dies 19 i 20 de març i 2 i 3 d’abril en les jornades de portes obertes que s’han organitzat. Els interessats a participar en les visites guiades dels dies 19 i 20 de març i 2 i 3 d’abril han de trucar al 973 700 600.

Image

El paer en cap ha subratllat que l'edifici "és al servei del civisme, de la convivència, de la regulació del trànsit i de l'atenció a les persones, que és el que fa la Guàrdia Urbana". Ros ha afegit que "a més de la tecnologia, la policia local de Lleida disposa de tota la sensibilitat per tractar els casos més delicats" i ha destacat que les dones afectades per maltractaments i els infants tindran un accés independent. L'alcalde ha assegurat que la nova caserna respon "a l'aposta política per la seguretat i la llibertat" de l'Ajuntament de Lleida i ha qualificat la Guàrdia Urbana com el cos d'elit de la ciutat de Lleida: "dediqueu la vostra vida a treballar per als altres", ha dit.

El pressupost de l’actuació ha estat de 11.000.000 euros, en règim de concessió administrativa, adjudicada a Arnó i Acsa durant 25 anys. Les obres de construcció, que van acabar a finals del 2010, han tingut una durada de 18 mesos. El primer trimestre de 2011 s’ha destinat al trasllat dels equipaments des de la caserna provisional de Gardeny.

L’entrada en servei del nou edifici ha permés reforçar la unitat especialitzada en violència de gènere, integrada per quatre agents femenines. Les dones afectades per maltractraments, i també els infants, podran accedir-hi per una porta especial, pel carrer Pallars.

La nova Caserna de la Guàrdia Urbana de Lleida compta amb les dependències següents:

Soterrani: 1.900 metres quadrats

- Àrea de custòdia de detinguts: 7 estàncies per a 2 persones (capacitat total, 14). Se separen per sexe i edat (homes, dones i menors), amb càmeres de seguretat. Disseny d’acer inoxidable perquè el detinguts no puguin autolesionar-se i wc antivandàlic. Hi ha locutoris per a la declaració dels detinguts i sala per prendre les fotos i les dades personals.

- pàrquing: amb capacitat per 56 motos i 34 vehicles

Planta Baixa: 1.200 metres quadrats: Àrea atenció públic i Àrea agents

- Recepció (centre de control de recepció, amb visió dels usuaris)

- Oficina Atenció Ciutadà (OAC) amb 6 locutoris

- Oficina d’Objectes Perduts

- Àrea agents

- Vestidors

- Sala Briefing

- Sales tècniques.

Planta 1a: 1.100 metres quadrats. Seguretat Ciutadana, Policia judicial i Trànsit i sales tècniques.

- Divisió de Seguretat Ciutadana i despatxos dels seus caps naturals: OAC, UNIPA, POP (Policia Orientada al Problema), Patrulles, Proximitat (Barris).

- Divisió de Trànsit i els despatxos dels seus caps naturals: atestats de trànsit, motoristes.

- En aquesta planta hi ha la sala d’espera i el locutori de les víctimes de violència domèstica (VIDO).

Planta 2a: 1.000 metres quadrats.

- Sala de comandament (càmeres, mapa de localització, etc)

- Sala de Crisi

- Despatxos: Intendent, sotscap, serveis jurídics i administració

- Sala de Reunions de Prefectura

- Control Semafòric

- Informàtica

Terrassa:

- Antena de comunicacions

- Instal·lacions

- Té capacitat per convertir-se (excepcionalment) en una pista d’aterratge d’helicòpter, davant d’una emergència.

Es va trasplantar el cedre centenari, de 14 metres i perímetre de 113 centímetres, a la plaça Caterina Albert (prop del recinte de la caserna). Al pati de la caserna s'ha conservat una alzina de 92 anys.

La inauguració coincideix amb la commemoració del 165 aniversari de la fundació de la Guàrdia Urbana de Lleida, la segona més antiga de Catalunya. Va ser el 20 de març de 1846, durant el mandat de l'alcalde Joaquim de Gomar. La primera unitat va estar formada per vuit agents, comandats pel caporal Manuel Minuesa, un sergent retirat de l'exèrcit a qui se li va encomamar la creació del cos.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Lleida estrena la nova caserna de la Guàrdia Urbana i salda així un deute històric
Go to top of page