Càrrecs de Justícia i Interior justifiquen el trasllat de Brito PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 28 maig de 2005
Image

• El responsable de la presó diu que hauria estat "negligent" no portar-lo a urgències
• La Generalitat s'enfronta a una petició de 2,5 milions d'indemnització

MONTSE MARTÍNEZ
BARCELONA

Dia d'examen a la Generalitat per la seva polèmica concatenació de decisions amb els reclusos al seu càrrec Manuel Brito, de 38 anys, i Francisco Javier Picatoste, de 39. Diferents comandaments de la presó de Ponent (Lleida) el 2001, així com càrrecs dels departaments de Justícia i Interior en la mateixa època van justificar ahir al tribunal no només la legalitat sinó també la idoneïtat de donar permís de sortida a Picatoste i de traslladar Brito a l'hospital. Les actuacions de l'Administració que van facilitar la sagnant fuga.
La Generalitat s'enfronta en aquest judici a una petició d'indemnitzacions multimilionària, de prop de 2,5 milions d'euros (uns 400 milions de pessetes) a petició de les víctimes que els dos pròfugs van anar deixant en la seva fugida de 32 dies --els dos mossos ferits (un d'ells va quedar paraplègic), un noi assassinat i la seva nòvia, violada--.
El judici es va poder reprendre ahir després que dijous es va suspendre per la incompareixença de Marcos García, un dels cinc acusats d'encobrir els dos pròfugs.

PRESÓ PER A L'INCOMPAREGUT
Tot i que va adduir que es troba en tractament amb tranquil.litzant i que no va anar a la vista perquè es va quedar adormit a l'excedir-se en la dosi, el tribunal va ordenar-ne l'ingrés a la presó fins que s'acabi la vista per garantir-ne el correcte desenvolupament. La fiscal demana per a ell quatre anys de presó.
Les declaracions dels testimonis van començar amb Xavier Martínez, que era el màxim responsable de la presó el diumenge 14 d'octubre del 2001, dia en què Manuel Brito es va autolesionar per ser excarcerat a l'hospital on l'esperava Picatoste, que, al seu torn, no havia tornat d'un permís. Es dóna la circumstància que aquest testimoni era el responsable de l'equip mèdic del centre però el dia dels fets, en tant que comandament, estava de guàrdia al capdavant de la presó.
Xavier Martínez no només va defensar la decisió presa per la metge del centre --la doctora María Cristina Barranechea declararà dilluns--, sinó que va anar molt més enllà. "Va ser absolutament necessari treure Brito a l'hospital. No fer-ho hauria sigut negligent, una mala actuació mèdica", va apuntar el comandament, que va reconèixer que no se li va fer una placa radiològica al centre perquè se li faria a l'hospital. "La situació que es va produir va ser completament imprevisible", va finalitzar.
Un reclús, M. P., que va compartir cel.la amb Brito, va declarar que els funcionaris coneixien l'estreta relació que mantenia amb Picatoste així com la freqüent correspondència entre tots dos.


Noticia publicada a la pàgina 32 de l'edició de 5/28/2005 de El Periódico - edició impresa

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Càrrecs de Justícia i Interior justifiquen el trasllat de Brito
Go to top of page