Dos de cada tres detinguts a Barcelona són ciutadans estrangers PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 15 març de 2011
El Periódico, Antonio Baquero

A la Regió Policial de Girona la proporció és de 4 de cada 5 - Ciutat Vella i l'Eixample van concentrar el 51% dels 205.374 delictes comesos l'any passat

Image

La radiografia de la delinqüència a Barcelona és contundent: dues de cada tres detencions són d'estrangers i la meitat dels delictes es produeixen en només dos districtes, Ciutat Vella i l'Eixample. Així ho indiquen les xifres d'arrestos i infraccions penals del 2010 a les quals ha tingut accés aquest diari. Un any en què a la capital catalana es van cometre un total de 205.374 delictes i faltes: és a dir, 532 cada dia.

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana (a la notícia original no es té en compte que les dades són conjuntes - gràcies oficina del portaveu) van practicar un total de 18.754 detencions, fet que suposa un 13% més que el 2009. D'aquests arrestos, 12.998 van ser de ciutadans estrangers, un 69% del total. És a dir, de cada tres detencions, dues són de forans. El 31% restant van ser d'espanyols. De fet, la nacionalitat amb més detencions va ser l'espanyola. Després vénen els romanesos, els marroquins, els algerians i els equatorians. Són només les cinc primeres posicions d'una desafortunada classificació que demostra que si una cosa hi ha de global a Barcelona és el delicte, ja que al llarg dels dos últims anys els Mossos han detingut persones originàries de 131 països. Així, a la capital catalana van ser detinguts en el transcurs de l'any passat, entre altres, dos uzbeks, dos nepalesos i fins i tot un ciutadà de Sao Tomé i Príncipe.

ATRETS PEL TURISME I LES LLEIS / Aquest 69% d'estrangers en el total de detencions representa una taxa molt elevada tenint en compte que el col·lectiu forà només representa el 18% dels habitants de la ciutat. Experts policials en petita delinqüència insisteixen a deslligar aquesta criminalitat de la immigració i assenyalen que entre aquests detinguts estrangers gairebé no hi ha immigrants: el perfil d'una persona que hagi vingut a Barcelona a treballar i que hagi acabat per delinquir és molt rar. «El més habitual és que aquests estrangers que detenim aquí ja delinquissin als seus països d'origen. És a dir, es tracta de delinqüents que vénen aquí a cometre delictes atrets pel turisme i la bonança de les nostres lleis, que amb prou feines castiguen actes com els furts o els robatoris en vivendes», assenyala un policia d'investigació.

Als responsables policials els preocupa molt el fet que el 2010 els Mossos practiquessin 1.202 detencions de menors d'edat, dels quals un 60% van ser nois estrangers.

SENSE VASOS COMUNICANTS / A nivell geogràfic, dos districtes, Ciutat Vella i l'Eixample, concentren el 51% dels delictes i faltes que es cometen a la ciutat. En concret, 104.872 sobre 205.374. Aquesta alta concentració s'explica perquè es tracta dels districtes on els lladres de tota mena troben la seva presa favorita: els turistes. De fet, tant mossos com urbans que patrullen els carrers assenyalen que la immensa majoria d'aquestes infraccions penals es cometen en enclavaments turístics -la Rambla, la plaça de Catalunya, la Sagrada Família, el passeig de Gràcia o l'entorn de la plaça de Sant Jaume-, en estacions com la de Sants, la del Nord o les parades de metro d'Arc de Triomf, Jaume I i Paral·lel, entre altres.

Els importants esforços desplegats pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana en l'últim any han aconseguit reduir en un 8% les faltes a Ciutat Vella. No obstant, les dades a les quals ha tingut accés aquest diari desmenteixen que l'accent en la pressió policial a Ciutat Vella hagi suposat un desplaçament del delicte a altres districtes adjacents. De fet, tant el districte de Sants-Montjuïc com el de Sant Martí van registrar durant el 2010 un descens en la xifra d'infraccions penals.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page