PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 23 febrer de 2011
Redacció │ Barcelona

El conseller d’Interior deixa clar que a Catalunya no hi ha policies de primera i de segona divisió - Demana lleialtat institucional entre els cossos de seguretat per millorar la seguretat pública

Image
Foto: 15xaviii_xavo a Flickr.

La Policia de Catalunya, conformada pels Mossos d´Esquadra i els cossos de policia local, té deures pendents, segons el conseller d´Interior Felip Puig. En l´acte de tancament del Congrés nacional de l´Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que es va celebrar ahir a Lloret de Mar, Puig va assegurar que treballarà per evitar que els cossos de policia municipals siguin considerats «policies de segona». Amb tot, va incidir en què la policia autonòmica i les locals s´han de repartir la feina per ser més eficaces i evitar «duplicar esforços».

«Entre les policies no hi ha d´haver diferències, però s´ha de clarificar què és el que ha de fer cadascú. No hi ha policia de primera i segona divisió, però el país no es pot permetre 215 policies integrals fragmentades pel territori», va considerar el conseller, que va anunciar la reforma de les lleis que articulen el funcionament dels cossos locals i de la policia autonòmica.

Així les coses, Puig té previst reorganitzar, dintre les competències possibles d´Interior i a partir de les properes eleccions municipals, el paper que juguen les policies locals en la seguretat ciutadana.

En la seva intervenció, el conseller ha deixat ben clar que per al Govern “no hi ha policia de primera ni policia de segona divisió”. “Els necessitem ben formats i ben estructurats” perquè la Policia de Catalunya “avui al segle XXI té nous reptes i noves amenaces per afrontar”. Tot i això, Puig ha reblat que “s’han de superar els lògics i legítims interessos corporatius” però en cap cas s’ha d’arribar a un model que tingui “220 policies locals integrals diferents”.

Quines tasques es podrien transvassar des de les policies locals als Mossos, o viceversa? «No vull posar exemples perquè no vull condicionar el debat, que ha de ser molt obert», va considerar Puig. Però «no es pot pretendre que els policies locals siguin tan sols vigilants de carrers i policies de barri, però tampoc que tinguen 200 i escaig policies científiques, d'investigació criminal o brigades mòbils. Els responsables polítics hem d'entendre les aspiracions professionals d'aquests policies, però la societat demana als responsables polítics eficàcia, austeritat i no duplicar esforços». És a dir, el repte de sempre; que caldrà veure com senta entre els cossos de policia local més ambiciosos i que desenvolupen més serveis.

Puig va inaugurar ahir la sempre difícil relació del Govern amb les policies locals del territori –en el darrer acte de l´ACCPOLC, celebrat el juny a Salt, es va explicar que càrrecs de l´Institut de Seguretat Pública de Catalunya havien denegat reunions de mala manera als representats de l´entitat en considerar que les policies locals no tenien res a dir– reclamant la unitat de tots els agents -Mossos i locals- perquè, segons va recordar, de policia només n´hi ha una. «No ens podem permetre policies fragmentades; la cooperació i la complementarietat dels mossos i les locals ha de ser bàsic», va incidir el conseller, que va instar alhora a avançar cap a la concepció d´una sola policia «de Catalunya i de país» per a «resoldre els reptes que han quedat pendents durant la darrera legislatura, per manca de consens o treball corporatiu».

Puig lamenta la decisió de Crespo

D’altra banda, i a preguntes dels periodistes, el conseller Puig ha lamentat la decisió de l’alcalde de Lloret, Xavier Crespo, de renunciar al càrrec de Secretari de Seguretat: “A mi em sap molt de greu. Jo he intentat convenç-se’l fins l’últim moment perquè creia que era la persona adequada per assumir la responsabilitat de Secretari de Seguretat, i amb el qual jo he tingut una molt forta complicitat personal, política i institucional”.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page