La policia de Nova York es prepara per atacs terroristes amb comandos PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 13 febrer de 2011
The Wall Street Journal

Image A finals de desembre, la policia de Nova York va realitzar un simulacre antiterrorista simulant un atac amb guerrilles a la ciutat, semblant als atemptats del 26 de novembre de 2008 a Mumbai, i dels quals va escapar pels pèls la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre.

A la simulació un equip de terroristes va desencadenar una sèrie coordinada d'atemptats i atacs amb armes automàtiques.

En un moment de la simulació, els terroristes fins i tot van atacar els hospitals de Nova York en que arribaven els primers ferits. Experts en tàctiques van anar introduint dificultats addicionals al llarg del simulacre. El balanç del simulacre va ser desenes de persones mortes i molts ferits més.

Image

La simulació de policia de Nova York era diferent de qualsevol dels incidents terroristes que s'han succeït fins ara a Nova York, com l'11 de setembre de 2001, amb la col.lisió dels avions per destruir el World Trade Center, o el frustrat intent d'atemptat amb cotxe bomba a Times Square de maig del 2010.

La simulació va imitar la massacre de 2008 a Mumbai. Als pocs minuts de la nit del 26 de novembre 2008, 10 homes armats van atacar diversos llocs a la ciutat índia simultàniament, entre ells dos hotels de luxe, un hospital i una estació de ferrocarril. L'atac es va estendre durant tres dies amb ostatges que van ser portats a diversos llocs. Al final, 174 persones van morir.

Fins els fets de Mumbai, els funcionaris de policia de Nova York experts en terrorisme es sentien raonablement preparats per a qualsevol tipus d'atac terrorista. Però aquest nivell de comoditat es va construir en l'escenari hipotètic d'un esdeveniment únic, no una sèrie d'atacs coordinats per terroritzar a una ciutat durant dies i dies.

Image

"L'atac de Mumbai fa dos anys va ser un canvi de les regles de joc", va dir Mitchell Silber, director de la divisió de la policia de Nova York d'anàlisi d'intel ligència. "Va ser un model que la majoria dels professionals de lluita contra el terrorisme no havia considerat realment. Els pistolers armats vagant per la ciutat, la presa d'ostatges, no era una cosa que s'havia vist per cap grup gihadista. Aquesta va ser una veritable revelació." El Sr Silber va dir que la policia de Nova York ha après sobre els atemptats de Bombai i que "hi ha similituds entre la ciutat de Mumbai i Nova York." Tots dos, va dir, són els centres financers, tots dos estan envoltats d'aigua per tres costats, i l'atac és una forma intensa de cridar l'atenció dels mitjans de comunicació.

La simulació tenia un sentit addicional, a la llum dels rumors a la tardor passada que els gihadistes estaven planejant una altra atac "estil Mumbai" en algun lloc d'Europa.

Així que el 3 de desembre, alts comandaments de la policia de Nova York es van reunir a la seu central de departament al centre de Manhattan, a l'Acadèmia de Policia a l'est del carrer 20 i un tercer lloc, que la policia no vol identificar, que s'ha previst s'activarà en el cas de la direcció de policia es destrueixi. Més de 40 alts comandaments van prendre part en l'exercici, i a banda un comandament es va dedicar a incloure noves complicacions, en l'exercici.

Segons una nota revisada per The Wall Street Journal, la policia va situar l'escenari inicial de ficció amb la visita del president Barack Obama a Nova York per a la signatura del projecte de llei. Al mateix temps, que el condemnat per l'atemptat fallit de Times Square tenia citació a la cort federal. Els atacs van començar amb atemptats amb bombes al centre que va resultar en 18 morts i desenes de ferits. El president va seguir endavant amb la signatura del projecte de llei en un edifici proper al World Trade Center, quan una altra bomba va esclatar prop. Ell va ser immediatament evacuat de Manhattan pel Servei Secret.

L'atac no havia acabat. Sis homes armats van saltar d'una furgoneta a Herald Square i van obrir foc contra els compradors i els vianants. A continuació, va entrar a la botiga Macy's (un equivalent a El Corte Inglés de Plaça Catalunya) i van prendre 26 ostatges.

Igual que a Mumbai, la policia de la simulació va tenir problemes per contenir i prevenir els terroristes. En un moment, els policies que van tractar de rescatar els ostatges van morir per trets de franctiradors. El comissionat de Policia Raymond Kelly i Cap de Departament de Joseph Esposito va ser a l'Hospital Bellevue per visitar els oficials de policia ferits, quan una bomba va explotar dins de la sala d'emergència, d'acord a la simulació.

Aquest és el vuitè exercici a gran escala dutes a terme per la policia de Nova York des de Mumbai, segons Paul Browne, portaveu del NYPD. Va dir que aquest exercici proporciona diverses lliçons valuoses. Per exemple, la saviesa convencional era que la millor manera de tractar els atemptats múltiples al metro, era tancar tots els transports de masses i evacuar tothom a peu, explica el Sr Browne. No obstant això, l'exercici va mostrar l'avantatge de seguir utilitzant els autobusos durant un atac a civils pastor de Manhattan.

L'exercici també va mostrar que els primers oficials de respondre a Macy's no havien evacuat a les persones i van esperar als reforços, la resposta tradicional en una situació d'ostatges. En el seu lloc, la policia podria haver minimitzat les baixes trobant ràpidament i matant els terroristes que estaven disparant a la gent. Browne va dir que l'exercici també va servir com un recordatori que la policia de Nova York necessita actualitzar els plans dels centres comercials en el cas de la presa d'ostatges o algun altre enfrontament armat al lloc. En l'actualitat, la policia de Nova York disposa per llei de còpies dels plànols, planta per planta, de tots els principals hotels de la ciutat i molts edificis populars.

El departament ha pres altres mesures per preparar-se per un atac semblant. Des Bombai, el Sr Browne, va dir, la policia de Nova York ha entrenat i equipat 375 agents a utilitzar armes pesades per a una situació de setge prolongat. Les armes pesades, subfusells MP5 i Mini-14 fusells semiautomàtics són necessàris per contrarestar les armes d'assalt d'estil militar com els utilitzats a Mumbai.

Finalment, la policia s'està preparant per a més caos. Ja es dóna per suposat que quan s'ordeni a la població tancar-se a casa, molts intentaran fugir de l'illa a peu, com ho van fer durant l'últim gran apagada a Nova York. En aquest sentit la policia ja està fent plans d'actuació per protegir els vianants que deixin Manhattan a través dels ponts de l'East River o transbordadors.

Image

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page